Birgitan polku

Lempäälän Birgitan polku on ympyränmuotoinen retkeilyreitti kauniissa järvi- ja metsämaisemissa. Birgitan polulla on n. 50 km merkittyä patikointireittiä ja se on valittu Suomen vuoden Retkikohteeksi (2006).
Birgitan polku tarjoaa hyvät puitteet pienestä kävelylenkistä aina pitkään vaellukseen asti. Matkan varrella on runsaasti tauko- ja nuotiopaikkoja sekä kotia ja laavuja yöpyjiä varten. Birgitan polku kulkee pääosin yksityisissä talousmetsissä, joissa tehdään myös metsänhoitotoimenpiteitä.
Birgitan polun vaihtelevassa luontomaisemassa metsät aukeavat välillä laajoihin järvenselkänäkymiin. Lähtöpaikan ja reitin pituuden voi valita oman mielen mukaan. Nimensä polku on saanut Lempäälän upean maamerkin, yli 500 vuotta vanhan, Pyhän Birgitan kirkon mukaan.
Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta puuhuolto ja roskien tyhjennys pyritään järjestämään keliolosuhteiden salliessa myös talvikautena. Osa reitistä (erityisesti Hakkarin ja Kuljun alueella) kunnostetaan talvella hiihtoladuksi, jolloin tulee kulkea latu-uran reunoja pitkin.
Metsäpalo- ja ruohikkovaaran aikaan avotulenteko kielletty. Tulenteko on sallittu vain virallisille nuotiopaikoille. Omatekoisia tulipaikkoja ei saa tehdä. Nurmikko ja metsäpalovaroituksen aikana kaikki tulenteko on kielletty!
Retkeile vastuullisesti Birgitan polulla (pdf.)

Saapuminen Birgitan polulle
Saapuminen Birgitan polulle –
Parkkialueet ja lähtöpisteet
Birgitan polku tarjoaa monipuolisia reittejä luonnon ystäville, ja reitille pääsee useista eri kohdista Lempäälässä. Parkkipaikat, joista retken voi aloittaa helposti ja vaivattomasti:
- Hakkarin urheilukeskus
Kapteenienkatu 5, Lempäälä
Hakkarin urheilukeskus on erinomainen lähtöpiste Birgitan polulle. Reitit lähtevät aivan parkkialueen tuntumasta.
- Hääkiven levähdysalue
Turuntie 128, Lempäälä
Hääkivi on rauhallinen levähdyspaikka, jossa on yleensä hyvin tilaa autoille. Se toimii mainiosti retken aloituspisteenä.
- Sääksjärvi
Sääksjärventie 2, Lempäälä
Sääksjärven parkkipaikka on kätevä valinta, jos suunnittelet retkeä Ammejärven, Kaitajärven tai Houkkalammin suuntaan.
P-alueita löytyy myös taukopaikkojen läheisyydestä.
Huomioithan, että osoitteiden numerot ovat suuntaa antavia, osoitteet tähän artikkeliin on kerätty
Google Mapsin avulla.
- Kirskaanniemi
Koipitaipaleentie 19
Koipitaipaleentie 100
Koipitaipaleentie 148
Kirskaanniemen alueella on kolme merkittyä pysäköintialuetta, joilta on lyhyt kävelymatka laavulle ja järvimaisemiin. Huomioithan, että Koipitaipaleentien varrella pysäköinti on kielletty, ja alueella on yksityinen pysäköinninvalvonta. - Vähä-Riutta
Savontie 654, Lempäälä
Tämä parkkipaikka sijaitsee lähellä Vähä-Riutan laavua ja tarjoaa rauhallisen lähtöpisteen metsäreiteille. Alue sopii hyvin myös lyhyemmille päiväretkille. - Vähä Kausjärvi
Haapalammintie 350, Lempäälä
Vähä-Kausjärven laavun vieressä sijaitseva pysäköintialue on erinomainen vaihtoehto, jos haluat aloittaa retken suoraan tulipaikan läheisyydestä. Alueella on tilaa useammalle autolle. - Saarikonmäen laavu
Heposuontie 117
HUOM! Heposontiellä on portti, jonka voi avata lainattavalla avaimella. Avain on saatavissa arkipäivisin Lempäälä-talon Palvelukäytävältä osoitteesta Manttaalitie 15,
avain on varattava etukäteen
p. 040 133 7300
Birgitan polku on saavutettavissa julkisella liikenteellä.
Tampereen suunnasta Sääksjärvelle pääsee linjoilla 55, 60, 52A, 50 ja 60.
Kirskaanniemen läheisyyteen pääsee Vuoreksen bussilla nro 5 (Mäyränmäenkadun pysäkki josta muutamien kilometrien matka Kirskaanniemeen).
Myös Hakkarin ja Hääkiven läheisyyteen pääsee bussilla. Lisätietoja linjoista ja aikatauluista Nysse-sovelluksesta tai reittioppaasta Nyssen reittiopas.
Lempäälän rautatieasema sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Hääkiven levähdysalueesta, josta pääsee kätevästi Birgitan polulle.
Taukopaikat
(N61° 25.035’ E23° 48.662)
Birgitan polun suosituin kohde sijaitsee Kirskaanniemessä. Koipitaipaleentien varrella on useita parkkialueita joihin retkeilijä voi jättää auton. Tien varrella pysäköinti on kielletty ja alueella on myös yksityinen pysäköinninvalvonta.
Kirsksaanniemeen johtava polku kunnostettiin loppuvuodesta 2020 ja kulku taukopaikalle helpottui. Parkkialueelta Kirskaanniemen laavulle on noin 700 metriä. Lastenvaunuilla reitille voi kulkea myös huoltotien kautta. Huoltotie lähtee punaisen portin takaa (noin 200 metriä parkkialueelta etelään).
Kirskaanniemessä on useita nuotiopaikkoja, laavu ja kota. Alueella on myös puuvarasto ja puucee.
- Laavu
- Kota
- Neljä tulentekopaikkaa, kaksi pöytä- ja penkkiryhmää sekä kaksi ulkokäymälää
- Suosittu näköalapaikka, upea järvimaisema avautuu korkealta kalliolta
- Parkkialueelta laavulle on n. 700 metrin matka
- Koipitaipaleentien varrella on kolme merkittyä parkkialuetta, joihin retkeilijä voi jättää auton. Tien varrella pysäköinti on kielletty.
(N61° 24.271’ E23° 54.509’)
Vähä-Riutta sijaitsee kauniilla paikalla, lammen rannalla. Kohde soveltuu myös liikuntarajoitteisille. Läheinen Koukkurahka on suurin Tampereen lähialueen keidassuoalue kaupungin eteläpuolella. Suolle kannattaa poiketa katsomaan sen monipuolista suoluontoa ja erämaista ilmettä. Lähellä polkua on iso siirtolohkare ”Eevertin kivi”. Tästä osasta Birgitan polkua on yhteys Kangasalan Kaarinan polkuun. Iso- ja Vähä-Riutan välinen kannas on kivisine kukkuloineen kaunista ja tunnelmaltaan rauhallisen erämaista. Riuttajärvien välisellä kannaksella Iso-Riutan rannalla on Tampereen Taivaltajien Taivalpirtti palveluineen. Se on vain Suomen Ladun jäsenten käytössä.
- Laavukota 15-20 henkilölle
- Nuotiopaikat ulkona ja sisällä
- Laituri ja käymälä
- Kauniilla paikalla lammen rannalla
- Soveltuu myös liikuntarajoitteisille
(N61° 22.007’ E23° 55.488’)
Vähä Kausjärvellä on kamiinalämmitteinen korsu/laavukota, jossa tilaa 14:lle.Rannassa, tien vieressä on erillinen nuotiopaikka. Lammen kaakkoispuolella on Peräkulon rauhoitettu aarnialue, pöllöjen ja näätien koti.
- Laavukota 14 henkilölle
- Kaksi nuotiopaikkaa sekä käymälä
- Soveltuu hyvin perheille
- Laavulle voi saapua myös autolla
(61° 21.240’ E23° 54.231)
Kyynärön laavu sijaitsee rannan tuntumassa. Kyynärön ja Vähä Kausjärven välinen Toussunoja on osittain purolehtoa, jossa kasvaa erikoisia kasvilajeja. Nykyisessä metsänhoidossa pyritään säästämään tällaiset kohteet. Polun varrella lähellä Vähä Kausjärveä sijaitsevassa luontotaulussa kerrotaan Lempäälän suurista siirtolohkareista.
- Laavu
- Nuotiopaikka sekä käymälä
- Laituri
(N 61° 19.627’ E 23° 45.724)
Kruunusaari sijaitsee melontareitin varrella ja on suosittu taukopaikka myös kalastajien keskuudessa.
- Laavu
- Nuotiopaikka
- Saareen kulku siltaa pitkin
(N61° 20.655’ E23° 43.335)
Saarikonmäen laavulle reitti Hakkarin liikuntakeskuksesta kulkee opastettua reittiä noudattaen. Tätä reittiä toivotaan käytettävän laavulle patikoitaessa. Laavulle pääsevät myös liikuntarajoitteiset. Erilaiset ryhmät, kuten päiväkotilapset, alaluokkalaiset, pyörätuolia käyttävät jne. eivät usein voi matkan pituuden vuoksi käyttää Birgitan polun retkeilyreittiä kokonaisuudessaan. Samoin ryhmien huolto- ja ruokajärjestelyt vaativat usein kuljetuksen. Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa laavulle vievän metsäautotien portin voi avata lainattavalla avaimella. Avain on saatavissa arkipäivisin 8:30 – 15:45 Lempäälä-talon palvelukäytävältä osoitteesta Manttaalitie 15, p. 040 133 7300
Ennen avaimen noutamista on hyvä varmistaa avainvaraus puhelinsoitolla avaimen noutopaikoista yllä olevista puhelinnumeroista.
- Laavu
- Nuotiopaikka sekä käymälä
- Soveltuu hyvin perheille; reitti Hakkarista kulkee
pääsääntöisesti kuntoreittiä pitkin - Laavulle voi saapua myös autolla Heposuontieltä. Avain metsä-autotiellä olevan portin aukaisemista varten on saatavilla arki-päivisin Lempäälä-talon Palvelukäytävältä. Portin avain varattava
etukäteen p. 040 133 7300
(N61° 22.069’ E23° 43.486)
Siisjärven kauniissa rantamaisemissa on tuli- ja taukopaikka. Vuorella on herkkää kalliokasvillisuutta, joka kuluu helposti liiasta tallaamisesta. Jätäthän siis ihailtavaa seuraavillekin kulkijoille! Lempäälän pohjoisosissa polku kulkee monin paikoin varsin kivisellä moreenimaalla. Usein kivikoista on muodostunut laajoja lohkareikkoja, pirunpeltoja. Reitin varrella on muutamia pieniä soita.
- Laavu
- Nuotiopaikka sekä käymälä
- Laituri
- Siisjärven taukopaikan läheisyydessä olevalla Siisjärven kukkulalla kasvaa kaunista kalliokasvillisuutta, jota tulee varoa liialliselta tallaamiselta
- Korkeuserojensa vuoksi reitti viereiselle Siiskukkulalle ( N61° 21.852′ E23° 43.038) on paikoin haastavaa . Kasvillisuus peittää jonkun verran kukkulalta aukeavaa maisemaa.
(N61° 23.373’ E23° 44.53)
Tällä osuudella polku muuttuu erämaatyyppiseksi. Reitti voi tältä osin olla liian haasteellinen pienemmille retkeilijöille. Reitin varrella kannattaa kiinnittää huomiota kivisiin metsiin ja eri-ikäisten hakkuualueiden kasvuvaiheisiin. Paikoin matkan varrelta löytyy myös reheviä lehtolaikkuja, joissa kukoistavat sini- ja valkovuokot sekä pienet lehmukset. Alueen pohjoisosassa polku kulkee Perimmäisen aarnialueen sivuitse. Rauhoitettu alue turvaa lempääläläistä vanhan metsän lajistoa.
- Nuotiopaikka
- Asukasyhdistyksen rakentama ja ylläpitämä laituri sijaitsee Houkkalammin rannassa
(N61° 24.768’ E23° 41.558)
Kaitajärven rannassa laituri, josta uimataitoisten on helppo pulahtaa uimaan. Polun varrella kannattaa kuunnella ja seurata erityisen mielenkiintoista lintumaailmaa. Ethän kuitenkaan häiritse lintujen rauhaa! Kaitajärven kota soveltuu hyvin myös perheille. Perheiden kannattaa lähteä polulle Sääksjärveltä, rautatiesillan luota Sääksjärventien ja Kannistontien risteyksestä, jossa viitta Ammejärvi 0,8 km, Höytämö 3,7 km. Ammejärveltä on viitoitus Kaitajärvelle.
- Kamiinalämmitteinen kota n. 12 henkilölle
- Kaksi nuotiopaikkaa sekä käymälä
- Laituri
- Polun varrella voi kuunnella mielenkiintoista lintumaailmaa
- Kaitajärven kota sopii myös perheille, lähteä voi esim. Sääksjärveltä
(N61° 24.965’ E23° 44.086)
Ammejärven retkikohde soveltuu perheille ja pienillekin lapsille. Alueen talousmetsissä on suoritettu hakkuutöitä. Kaikki polun piiriin näillä seuduin kuuluvat rahkarantaiset pienet metsäjärvet ovat syntyneet kallioperän painanteisiin.
- Laavu
- Kaksi nuotiopaikkaa sekä käymälä
- Ammejärvi on rahkarantainen pieni metsäjärvi, joka on syntynyt kallioperän painanteeseen
Sääksjärven alue
Tällä osuudella voit täydentää läheisessä kaupassa eväsvarastoja ja hankkia muita tarvikkeita. Tämä osuus on myös mukava perheretkeilyn lähtöalue. Sääksjärventien ja Kannistontien risteyksessä on patikoitsijoille varattu pysäköintialue.
Idän suuntaan lähdettäessä polku kiertää Lehtivuorta. Vuoren laki on ulottunut jääkauden jälkeisen meren yläpuolelle, joten lakialueen kasvillisuus on poikkeuksellisen rehevää. Vuoren eteläreunan metsässä on erikoinen muodostuma ”Hirvi-Simunan luola”, jota kannattaa poiketa katsomaan. Alueen talousmetsissä on suoritettu hakkuutöitä.
Esittelyvideo Birgitan polku
