Ravitsemus
Ruokavalio vaikuttaa jokapäiväiseen hyvinvointiin ja on keskeisin osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä monien sairauksien keskeinen hoitomuoto. Lempäälän ruokapalvelut tuottavat ruokapalvelut kunnan päiväkoteihin ja kouluihin. Ruokapalvelut vastaavat osaltaan kuntalaisten terveyden edistämisestä ja tukevat terveellisten ruokatapojen oppimista ja hyvinvointia edistävien valintojen tekemistä.
Haluaisitko tarkastella syömistottumuksiasi tai pohditko, mistä saisit lisävirtaa arkeen? Alta löydät hyvinvointia edistävän ravitsemuksen suositukset ja Lempäälän alueella tarjottavat yksilöllisen tuen palvelut syömiseen ja ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä.
Kuvan (C) Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
Kansallisten ravitsemussuositusten uudistaminen on käynnissä
Kansalliset ravitsemussuositukset ovat päivittymässä. ”Terveyttä ruoasta – suomalaiset ravitsemussuositukset 2014” uudistetaan uusien pohjoismaisten suositusten NNR2023 pohjalta. Uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistaan loppuvuonna 2024.
Pohjoismaisen ravitsemussuosituksen ruokasuositukset tiivistetysti
- Vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti, 500–800 g päivässä tai enemmän.
- Palkokasvit (herneet, pavut ja linssit) sekä perunat merkittävänä osana ruokavaliota.
- Täysjyväviljaa vähintään 90 g päivässä (kuivapainona).
- Kalaa kestäviä kalakantoja suosien noin 300–450 g viikossa, josta vähintään 200 g rasvaista kalaa.
- Terveysnäkökulmasta enintään 350 g punaista lihaa viikossa; ympäristönäkökulmasta punaista lihaa tulisi syödä huomattavasti tätä määrää vähemmän. Lihavalmisteita niin vähän kuin mahdollista. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
- Noin 3,50–5 desilitraa rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita päivässä. Juustotyypistä riippuen10–20 grammaa juustoa vastaa 100 grammaa maitoa. Maitovalmisteiden kohtuullinen käyttö suositeltavaa riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi ja terveyssyistä.
- Vähintään 25 g kasviöljyjä (esim. rypsiöljy) välttämättömien rasvahappojen riittävän saannin varmistamiseksi, vähemmän voita ja trooppisia öljyjä (mm. kookosrasva ja palmuöljy).
- Pähkinöitä 20–30 g päivässä, myös siemeniä.
(Lähde: Ruokavirasto 2023)
Lisätietoa ravitsemussuosituksista on tarjolla Ruokaviraston verkkosivuilla.
- Pirkanmaan hyvinvointialue antaa hyvinvointikioskilla (Manttaalitie 15) maksutonta ravitsemusneuvontaa, jonka tavoitteena on saada aikaan pysyviä elämäntapamuutoksia arjen pienillä muutoksilla enemmin kuin tarkoilla ruokavaliosuunnitelmilla. Ravitsemusneuvonnasta saat ravitsemusterapeutin antamia vinkkejä arjen hyviin valintoihin sekä ruokakaupassa että kotona. Ravitsemusterapeutti on tavattavissa hyvinvointikioskilla maanantaisin klo 10-12.
- Laillistettu ravitsemusterapeutti auttaa asiakkaita löytämään yksilöllisen ruokavalion ja tukee ravitsemuskäyttäytymisen muutoksissa ja hänen vastaanotolla on mahdollista saada henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa omasta ruokavaliosta. Ravitsemusterapeutin vastaanotolle pääsee lääkärin, hoitajan tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen lähetteellä ravitsemushoidon erityisosaamista vaativissa tilanteissa.
- Ravitsemusterapian palvelut, Pirkanmaan hyvinvointialue