Luonnon monimuotoisuus
Luontokato on terminä noussut viime vuosien aikana suuren yleisön tietoisuuteen. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen koskee maapallon joka kolkkaa, myös Suomea ja Lempäälää. Lajien ja elinympäristöjen häviäminen on seurausta monesta tekijästä.
Luontoon kohdistuu paineita, jotka johtuvat muun muassa maankäytön muutoksista, elinympäristöjen laadun heikkenemisestä, hoidon loppumisesta, luontaisten häiriöiden puuttumisesta, vieraslajeista ja lajisuhteiden muutoksista. Ilmastonmuutos tuo oman mausteensa soppaan ja sen vaikutuksia on vaikea ennustaa. Suomi on valtiona sitoutunut ehkäisemään luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä kansallisen lainsäädännön sekä kansainvälisten sopimusten nojalla.
Monimuotoinen luonto tuo turvaa
Luonnon monimuotoisuus käsittää kaiken elollisen luonnon vaihtelun, joka on syntynyt aikojen saatossa evoluution tuloksena. Laaja käsite sisältää niin geneettisen vaihtelun, lajien runsauden kuin elinympäristöjen monimuotoisuuden. Elinympäristöjen kirjo muodostaa maiseman monimuotoisuuden. Luonnon monimuotoisuus vaihtelee ja kehittyy luontaisesti koko ajan, kuten se on tehnyt koko elämän historian ajan. Se voidaan nähdä luonnon vastuskykynä, joka lisää ekosysteemien resilienssiä eli kykyä selvitä erilaisista häiriöistä. Monimuotoinen yhteisö sopeutuu paremmin muuttuviin olosuhteisiin. Aiemmin muutokset ovat tapahtuneet pitkien aikojen kuluessa, jolloin luonnolla ja lajeilla on ollut aikaa sopeutua. Ihmistoiminnan aiheuttamat muutokset elinympäristöissä ja niiden hävittäminen tapahtuvat vauhdilla, johon luonnolla ei ole mahdollisuutta tai kykyä sopeutua.
Luonnon monimuotoisuuden turvaamisella saavutetaan taloudellisia, kulttuurisia ja terveydellisiä hyötyjä, sen lisäksi että luonnolla on oma itseisarvonsa. Luonnon monimuotoisuus ylläpitää ihmisten hyvinvointia tarjoamalla palvelua, jotka mahdollistavat talouden ja yhteiskuntien toiminnan. Nämä ekosysteemipalvelut ovat laaja hyötyjen kirjo, joita ihminen saa luonnosta. Luontokadon myötä näiden elintärkeiden palveluiden saatavuus voi vaarantua.
Lempäälän lumo-ohjelma valmisteilla
Pirkanmaan kunnista oman lumo-ohjelman ovat laatineet jo Nokia, Pirkkala ja Tampere. Pirkanmaalle on laadittu myös ensimmäinen maakunnallinen luonnon monimuotoisuusohjelma.
Lempäälän kunnan luonnon monimuotoisuusohjelman valmistelu on alkanut ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 aikana. Ohjelma tulee olemaan ensimmäinen laatuaan Lempäälässä. Lempäälän lumo-ohjelman valmistelusta vastaa kunnan ympäristönsuojelu, mutta valmistelu etenee laajassa yhteistyössä kunnan tehtäväalueiden ja sidosryhmien kanssa. Lumo-ohjelman valmistelu eteneminen on esitetty alla.
Kuntalaisia on osallistettu lumo-ohjelman laatimisessa etupainotteisesti. Vuonna 2021 järjestettiin avoin verkkokysely Lempäälän luontokohteista. Vuonna 2022 ympäristönsuojelun edistämissuunnitelman päivitystyön yhteydessä järjestettiin kysely kuntalaisille ja muille sidosryhmille.
Lempäälän luontokohdekyselyn tarkoituksena oli selvittää mieluisiksi koettuja kohteita esimerkiksi maiseman, ääniympäristön, monipuolisen lajiston tai erilaisten harrastusmahdollisuuksien vuoksi. Samalla selvitettiin, mitä asioita luonnossa liikkujat arvostavat luontokohteissa.
Kyselyn tiimoilta saatiin tietoa 53 luontokohteesta, jotka sijoittuivat eri puolille Lempäälää. Vastausten perusteella Lempäälästä löytyy hyvin monenlaisia ja monipuolisia luontokohteita. Osa luontokohteista oli vanhoja metsiä, joista löytyi monien eläinten pesimäalueita. Toisaalta ilmoitettiin kokoontumispaikkoja, kuten uimarantoja. Maisema ja ääniympäristö olivat erityispiirteitä, jotka toistuivat monissa vastauksissa. Myös monipuolisuutta, monipuolista lajistoa ja luonnontilaisuutta arvostettiin vastausten perusteella. Luontoarvojen ohella alueen historia nostettiin kohteen kiinnostavuutta lisääväksi tekijäksi.
Kooste luontokohdekyselyn vastauksista
Lempäälän ympäristönsuojelun edistämissuunnitelman päivitystyön tarkoituksena oli kerätä kuntalaisten ja sidosryhmien ajatuksia kunnassa tehtävästä ympäristö- ja luontotyöstä. Vastauksia saatiin yhteensä 140 kpl.
Vastausten perusteella luonnonsuojelu ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen koettiin tärkeimmäksi ympäristönsuojelun edistämistoiminnaksi. Avoimissa vastauksissa saatiin konkreettisia ehdotuksia ja ideoita luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.
Ympäristönsuojelun edistämissuunnitelma 2023-2028
Kooste ympäristönsuojelun edistämissuunnitelman päivitystyön kyselyistä
Osana lumo-ohjelman valmistelua järjestettiin työpaja yhdyskunta- ja viranomaislautakuntien jäsenille ja työntekijöille elokuussa 2023. Työpajassa valmisteltiin lumo-ohjleman tavoitteita ja ohjelmaan sisällytettäviä toimenpiteitä.
Työpajassa oli alustukset
- Luontoviisaat kunnat -verkoston esittely (erityisasiantuntija Riku Lumiaro, SYKE)
- Kiilto Oy:n Lupaus ympäristölle -kokonaisuus (environmental manager Viivi Kettula, Kiilto Oy)
Kunnan työntekijöitä osallistetaan lisäksi keräämällä kyselyn avulla tietoa kunnasta jo tehtävästä ja suunnitelmissa olevasta luontotyöstä sekä luontotyön haasteista. Kysely järjesttiin elo-syyskuussa 2023.
Lempäälän arvokkaiden luontokohteiden päivitysinventoinnit aloitettiin kesällä 2023 ja ne jatkuvat kesällä 2024. Ensimmäisen kesän aikana inventoitiin yli 70 luontokohdetta.
Päivitysinventointien yhteydessä kerättyä luontotietoa tullaan hyödyntämään lumo-ohjelman valmistelussa.
Luonnon monimuotoisuusohjelman luonnoksen tavoitteet ja toimenpiteet olivat nähtävillä 6.-20.11.2023. Määräaikaan mennessä niistä jätettiin 3 kpl palautetta, joista kaksi oli yksityishenkilöiltä ja yksi yhteisöltä.
Lumo-ohjelmaa käsitellään yhdyskuntalautakunnan joulukuun kokouksessa.