Mattila
Mattila on persoonallinen ja aktiivinen reilun 400 asukkaan kylä eteläisessä Lempäälässä Turuntien varrella. Aluetta ei tule sekoittaa samannimiseen ja läheiseen Hauralan Mattilan alueeseen. Mattilassa on tunnistettavissa miltei kaikki Suomen sisämaan alueiden historiaan kuuluvat ilmiöt ja historiallinen erikoisuus on Rikalan kanava, jonka rakentamisen on alkuun pannut aikanaan Ruotsin kuningas Kustaa III. Pyhällönvuoren näkötorni eli Mattilan näkötorni on näyttö kyläläisten talkootyön voimasta ja koulun ympäristö tunnustetaan laajasti erittäin toimivaksi ja viihtyisäksi alueeksi, jota lapset rakastavat. Mattilan kyläsuunnitelma on valmistunut vuonna 2004 ja edelleen otamme uusia asukkaita vastaan innokkaasti tervehtien ja jutulle tullen.

Sijainti ja liikenneyhteydet
Mattilan alue rajoittuu pohjoisessa Lempäälän kyläkeskukseen, idässä Vanajaveden Korte- ja Liponselkään sekä Hiidenvuolteeseen, etelässä Viialan kunnan rajaan ja lännessä Heinälahti-Hulausjärvi –järviketjuun sekä Vesilahden kunnan rajaan. Ydinalueita ovat Rikalan, Häihenmatkan ja Pyhällön kylät sekä Hyrkkäälä. Muita Mattilaan kuuluvia alueita ovat Hulaus, Miemola ja Peuraus. Matkaa Lempäälän keskustaan on noin 5 kilometriä, Viialan keskustaan 6km ja moottoritielle 6km. Ideaparkille sekä Vesilahden keskustaan ajaa 10 minuutissa ja Tampereen Ratinaan ajaa 20 minuutissa.
Keskustan ulkopuolella kylällä asuessa on hyvä olla oma auto, niin Mattilassakin. Koulukyytejä on järjestetty Lempäälän kunnan toimesta, mutta muuta julkista liikennettä Lempäälän tai Viialan suuntaan ei tällä hetkellä ole ja tästä syystä kimppakyytitoiminta on eläväistä ja sovittavissa kaikkien kanssa.
Alueelle ollaan v. 2025 aikana rakentamassa valokuituliittymiä suurimpaan osaan kylän taloista. Alueella on myös erittäin hyvin toimivat 5G yhteydet kiitos keskeltä kylää löytyvän telemaston, joten Mattilassa pääsee nauttimaan luonnon rauhasta etätöitä silti tehokkaasti tehden.
Harrastusmahdollisuudet
Koulun pihassa oleva asfaltoitu kenttä jäädytetään talvella luistelukentäksi sekä koululla järjestetään monipuolista ryhmäliikuntaa lapsille ja nuorille niin koulun sisätiloissa kuin pihallakin. Vastapäätä koulua, Pyhällöntien toisella puolella, on iso hiekkapohjainen harrastuskenttä. Kentän laidalle on rakennettu huoltorakennus ja kentältä löytyy mm. jalkapallomaalit ja paljon tilaa erilaisille urheilumahdollisuuksille. Kentän reunassa on leikkikenttä kiipeilytelineellä, hiekkalaatikolla ja leikkimökillä varustettuna.

Pyhällönvuoren juurelta, Mattilan näkötornin parkkialueelta lähtee 1,3 kilometriä pitkä valaistu pururata, joka pidetään kunnossa läpi vuoden tarjoten talvella hyvät hiihtoladut ja kesällä metsien reunustamat juoksupolut. Näkötornilla järjestetään myös kylän lintubongarien toimesta vuosittainen Birdlife Suomen Tornien taisto. Alueella asuu myös useampi hevos- ja koiratalous, Pyhällöntien varressa liikkuessa pääsee ihastelemaan mm. lampaita ja lehmiä sekä Mantereen tilalle pääsee avoimen oven päivinä ihastelemaan ylämaankarjaa.
Kaikki ovat aina myös tervetulleita kylällä tapahtuviin talkoisiin sekä yhdistystoimintaan, missä pääsee järjestämään mm. kyläläisten omia hiihtokilpailuja, kylpylämatkoja, pihakirpputoreja ja höntsäilyä niin luistelun, jalkapallon kuin pesäpallon peluun merkeissä.
Nähtävää ja koettavaa
Mattila on maalaismaisemaa ja rakennuskanta on monikerroksista. Vanhimpia rakennuksia ovat Tipan aitta vuodelta 1774 ja Hulauden jugend-vaikutteiset huvilat. Samalta kaudelta on VR:n tyyppipiirustusten mukainen ratavartijan mökki. Maalaistalojen lomaan rakentunut omakotitaloasutus täydentää maalaismaista asumista monipuolisen luonnon ja vesistöjen läheisyydessä.
Pyhällön näkötorni eli Mattila-torni
Tämä kyläläisten ylpeydenaihe kertoo koko komeudellaan kylän talkootoiminnan voimasta. Näkötorni rakennettiin kyläläisten voimin 1999 ja sitä on ylläpitänyt Mattilan kyläyhdistys. Näkötornin tasanteelta näkyy mm. Valkeakosken tehtaan piiput, Hervanta ja Näsinneula sekä torni toimii loistavana lintujen bongauspaikkana, mitä Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys mainostaa myös omilla sivuillaan. Näkötornin juurella on kunnan ylläpitämä laavupaikka ja autoparkkialue. Pyhällönvuori on hyvä retkeily- ja virkistyskohde koko perheelle.
Mattilan lintutorni on tällä hetkellä remontin alla ja suljettu kävijöiltä. Kunnostushanke kestää arviolta vuoteen 2026 asti. Lintutornin juurella olevalle laavulle pääsee edelleen metsäpolkuja pitkin ja kevään 2024 talkoovoimin tehtyjen puiden harvennuksen jälkeen myös laavulta avautuu hienot näkymät järvelle päin.


Birgitan polku
Birgitan polku kulkee Mattilan kylän läpi valokuvauksellisten luontomaisemien ympäröimänä kulkien Mattilan näkötornin juuren kautta Maasaaren korsulle asti. Matkalle voi törmätä mm. hirviin, peuroihin, kettuihin ja jopa ilveksiin.

Suosittu uimaranta
Mattilan uimaranta sijaitsee Hulausjärven kauniissa rantamaisemassa ja uintimahdollisuus on myös Maasaaren laavun rannassa, soutuveneiden laskupaikalla. Mattilan uimarantaa sekä Maasaaren laavun veneiden laskupaikkaa ylläpitää talkoovoimin Mattilan kyläläiset.

Rikalan kanava, ”kravi”
Alueen nähtävyyksistä erikoisin on 1700-luvulla rakennettu Rikalan kanava, joka on Suomen ainoa sisävesikanava. Kanavan rakentaminen aloitettiin Ruotsin vallan aikana. Kanavan rakentamiskäskyn antoi Ruotsin kuningas Kustaa III, mutta yli 10 vuotta kestänyttä hanketta ei koskaan saatu päätökseen, koska sota Puolaa vastaan vaati kaivuutöitä tehneet sotilaat rintamalle. Jo valmiiksi kaivetun kaksi kilometriä pitkän kanavan oli tarkoitus yhdistää Vanajaveden Korteselkä ja Rikalanjärvi. Vanajaveden ja Pyhäjärven vesistön yhdisti myöhemmin neljä kilometriä pohjoisemmaksi rakennettu Lempäälän kanava. Hulauden vesistöalueen kunnostushanke yhdessä ELY-keskuksen kanssa pyrkivät saattamaan loppuun kesken jääneen Rikalan kanavan rakentamisen vuoteen 2030 mennessä saaden nyt kanavassa seisovan veden virtaamaan järvien välillä.
Kanava näkyy maastossa nykyisin osin veden täyttämänä uomana ja osin kuivana. Rikalanjärven päässä erottuvat selvästi tehdyt kallioleikkaukset.
Kanava on yksi kylän tärkeistä tunnuspiirteistä ja Rikalan kanava sekä sen yli kulkeva Pyhällöntien kivisilta ovat 1990 graafikko Pertti Nykäsen suunnitteleman Mattilan logon kuvasymboliikkaisena pohjana. Aiemmin kylämerkkinä toiminut ja logoa symboloiva rakennelma kivisillan kupeessa on saamassa uuden ilmeen kesällä 2024, jälleen talkoovoimin ja kyläyhdistyksen toimesta.
Palvelut
Kirjastoauto kiertää aikataulunsa mukaisesti viikoittain kyläläisten ilona sekä erikseen myös koululaisia ilahduttamassa Mattilan koulun pihassa. Kesäisin intoa herättää Pyhällöntiellä ajeleva jäätelöauto.
Maatiloilta voi kysellä eri tuotteiden suoramyyntiä, kuten mm. Mantereen tilalta luomuylämaankarjan lihaa ja kylän muiden yrittäjien kautta löytyy erilaisia rakennus- ja urakointipalveluja sekä autojen että maatilakoneiden huoltopalveluita. Mattilan kyläyhdistyksellä on vuokrattavana astioita, telttakatos sekä soutuvene. Maasaaren korsulta pystyy myös vuokraamaan sup-lautoja, soutuveneen ja mökkejä.
Aktiivitoimintaa
- Mattilan kyläyhdistys ry
Kyläyhdistys toimii kyläläisten jäsenmaksujen avulla Mattilassa edelleen aktiivisesti ja rakentavasti kylää kehittäen. Kyläyhdistystoiminta ja kyläläisten välinen yhteistyö näytti voimansa heti ensi metreillään, kun 1980-luvun alussa lakkautusuhan alla ollut koulun pelastaminen yhdisti kyläläiset ja yhdistys perustettiin turvaamaan koulun jatkuminen. Kyläyhdistys onnistui saamaan aikaiseksi tonttimyynnin, mikä johti uusien asukkaiden myötä oppilasmäärän kasvuun. Tällä hetkellä olemme samanlaisen tavoitteen edessä ja vuosien 2024-2026 yhteisiä tavoitteita ovat mm. Mattilan alakoulun oppilasmäärän lisääminen Lempäälän kunnan kanssa yhteistyössä, Pyhällöntien turvallisuuden parantaminen, Mattilan näkötornin kunnostus ja kevyen liikenteen väylän rakentamisen edistäminen Hulaudentieltä keskustaan.
Aktiivinen kylätoiminta on huomattu myös omien rajojen ulkopuolella, sillä Mattila on saanut Hämeen Heimoliiton kunniamaininnat ansiokkaasta ja aktiivisesta toiminnasta kylän asukkaiden toimintojen ja viihtyisyyden hyväksi vuosina 1993 ja 1995. Lisäksi ansiokkaasta luonnon- ja ympäristönsuojelutyöstä Mattila palkittiin Ympäristöpalkinnolla vuonna 1991. Kyläyhdistys myy julkaisemaansa ja Riitta Mäkisen toimittamaa Mattilan luonnosta, historiasta ja asukkaista kertovaa ”Mattila, kyläkunta väylien varrella” –teosta. www.mattilankylayhdistys.wordpress.com Mattilan kylän omat kotisivut
mattila.kylayhdistys (a) gmail.com
Facebook: Mattilan kyläläiset (Lempäälä)
- Mattilan koulun vanhempainyhdistys
Vanhempainyhdistys tukee Mattilan koulun toimintaa tiiviisti yhteistyössä koulun opetushenkilökunnan kanssa ja kerää tuottoja pienten koululaisten sekä koulun tarpeisiin järjestämällä Mattilan kylällä erilaisia tapahtumia, kuten mm. lasten ja nuorten discoja, vapputapahtumia ja lastenkahviloita. Vanhempainyhdistystoimintaan ovat kaikki tervetulleita mukaan.
mattilanvanhemmat (a) gmail.com.
Facebook: Mattilan koululaisten vanhemmat
Mattilan kyläkoulu
Mattilan kyläkoulu aloitti toimintansa vuonna 1945.
Mattilan kylällä sijaitsee kooltaan iso, mutta oppilasmäärältään pieni, kyläkoulu, jonka pihalla pääsee harrastamaan välitunneilla kaikkia joukkuelajeja, frisbeegolfia, metsässä leikkimistä, pellolla juoksemista sekä omenoiden poimintaa koulun omista omenapuista.
Koulun yläpiha on asfaltoitu ja alapiha on varattu autopaikoiksi. Koulun ikkunoista avautuu kaunis näkymä pellolle sekä metsään päin rajoittuen kaukaiseen järven rantaan.
Mattilan ala-asteella kaikki eskarit-2. luokkalaiset, 3.-4. luokkalaiset ja 5.-6. luokkalaiset pääsevät monipuolisesti opiskelemaan yhdessä eri luokkahuoneissa, sisäliikuntatiloissa sekä ulkona hyödyntäen koulun vieressä olevaa hiekkakenttää että takapihalta lähtevää luontopolkua Mattilan näkötornille ja pururadalle saakka. Kelien salliessa koululaiset saattavat mm. pyöräillä rannalle eväsretkelle ja uimaan, ihailemaan ylämaankarjaa ja lampaita, syksyllä keräämään sieniä ja marjoja lähimetsistä, talvella lähtevät hiihtämään vieressä olevalle pellolle ja pururadan hiihtoladuille. Koululla on ollut jo useamman vuoden tapana käydä joka syksy ja kevät Tervajärven leirintäkeskuksella saunomassa ja uimassa.
Mattilan koulussa yksikään lapsi ei jää yksin tai kaveritta, kaikki touhuavat mielellään yhdessä ikään katsomatta. Henkilökunta on todella motivoitunutta ja tekevät työtään antaumuksella aina hymyillen. Koko henkilökunta on toiminut Mattilan koulussa yli kymmenen vuotta, joten he tuntevat kylän, vanhemmat ja lapset todella hyvin. Vaikka väliaikaisesti koulun opettajamäärä laskeekin syksyllä 2025, kyläyhdistyksen sekä maanomistajien yhteistyön avulla kylälle saadaan lisää kaavoitettuja tontteja pian, joihin pääsee uudet perheet rakentamaan kotiaan luonnon keskelle ystävällisen yhteisön sisälle ja silti lähelle kaupunkien palveluja.
Koulun rehtorina toimii nykyään Sanna Junttu ja koululla järjestetään ap-ip-toimintaa arkisin klo 7-17.

