Mattila
Mattila on persoonallinen ja aktiivinen reilun 350 asukkaan kylä eteläisessä Lempäälässä Tampere-Turku –tien varrella. Mattilassa on tunnistettavissa miltei kaikki Suomen sisämaan alueiden historiaan kuuluvat ilmiöt ja historiallinen erikoisuus on Rikalan kanava. Pyhällönvuoren näkötorni eli Mattila-torni on näyttö talkootyön voimasta ja koulun ympäristö tunnustetaan laajasti erittäin toimivaksi ja viihtyisäksi.

Sijainti ja liikenneyhteydet
Mattilan alue rajoittuu pohjoisessa Lempäälän kyläkeskukseen, idässä Vanajaveden Korte- ja Liponselkään sekä Hiidenvuolteeseen, etelässä Viialan kunnan rajaan ja lännessä Heinälahti-Hulausjärvi –järviketjuun sekä Vesilahden kunnan rajaan. Ydinalueita ovat Rikalan, Häihenmatkan ja Pyhällön kylät sekä Hyrkkäälä. Muita Mattilaan kuuluvia alueita ovat Hulaus, Miemola ja Peuraus. Matkaa Lempäälän keskustaan on noin 5 kilometriä ja Tampereelle alle 30 kilometriä.
Vanhaa Turku-Tampere –tietä kulkee arkipäivisin useita linja-autovuoroa ja kunnan palvelubussi vie keskustaan voimassaolevan aikataulunsa mukaisesti. Viikonloppuisin ja kauempana valtaväylästä on vähän julkista liikennettä tarjolla. Keskustan ulkopuolella kylällä asuessa on hyvä olla oma auto, niin Mattilassakin.
Harrastusmahdollisuudet
Koulun pihassa oleva asfaltoitu kenttä jäädytetään talveksi luistinradaksi ja viereinen ruohokenttä nyppylöineen toimii monenlaisen aktiviteetin lähteenä.
Vastapäätä koulua, Pyhällöntien toisella puolella, on harrastuskenttä. Kentän laidalle on rakennettu uusi huoltorakennus ja nyt se tarvitsee kunnossa pysyäkseen aktiivista käyttäjäkuntaa. Mattila-tornin vieressä on valaistu 1,3 kilometrin pururata, joka pidetään kunnossa läpi vuoden.
Nähtävää ja koettavaa
Mattila on maalaismaisemaa ja rakennuskanta on monikerroksista. Vanhimpia rakennuksia ovat Tipan aitta vuodelta 1774 ja Hulauden jugend-vaikutteiset huvilat. Samalta kaudelta on VR:n tyyppipiirustusten mukainen ratavartijan mökki. Maalaistalojen lomaan rakentunut omakotiasutus täydentää maalaismaista asumista monipuolisen luonnon ja vesistöjen läheisyydessä.
Mattila-tornista näkyy hyvin ja kauas. Torniin kiipeäminen omalla vastuulla.
Pyhällön näkötorni eli Mattila-torni
Tämä kyläläisten ylpeydenaihe kertoo koko komeudellaan talkootoiminnan voimasta. Kovan työn tuloksena syntyneen tornin tasanteelta näkyy mm. Valkeakosken tehtaan piiput, Hervanta ja Näsinneula. Pyhällönvuori on myös hyvä retkeily- ja virkistyskohde.
Rikalan kanava, ”kravi”
Historiallinen erikoisuus, josta oli 1700-luvun lopulla tarkoitus tulla sisävesiliikennettä helpottava kanava, mutta kaivaminen jäi kesken ja pääosin ”kravi” näyttää leveältä ojalta. Kanava on yksi kylän tärkeistä tunnuspiirteistä ja historiallisesti se liittää Mattilan Ruotsi-Suomen historiaan. Rikalan kanava ja sen yli kulkeva Pyhällöntien kivisilta on Mattilan logon kuvasymboliikan pohjana.
Suosittu uimaranta
Mattilan uimaranta sijaitsee Hulausjärven kauniissa rantamaisemassa ja uintimahdollisuus on myös Maasaaren korsun rannassa.
Palvelut
Kirjastoauto kiertää aikataulunsa mukaisesti. Maatiloilta voi kysellä tuotteiden suoramyyntiä, mutta varsinaisia kauppapalveluja ei ole.
Kioskiyrittäjää kylälle toivotaan, samoin hoivayrittäjälle uskotaan löytyvän asiakaskuntaa. Kylän yrittäjien kautta on majoituspalveluja mökeissä ja mm. erilaisia rakennus- ja urakointipalveluja. Kyläyhdistyksellä on vuokrattavana astioita, kaasugrilli ja raivaussaha.
Mattilan kyläyhdistys ry
Kyläyhdistys toimii Mattilassa aktiivisesti ja rakentavasti kylää kehittäen. Kyläyhdistystoiminta ja kyläläisten välinen yhteistyö näytti voimansa heti ensi metreillään, kun 1980-luvun alussa lakkautusuhan alla ollut koulun pelastaminen yhdisti kyläläiset ja yhdistys perustettiin turvaamaan koulun jatkuminen. Kyläyhdistys onnistui saamaan aikaiseksi tonttimyynnin ja uusien asukkaiden myötä oppilasmäärä lähti nousuun. Tämän jälkeen kyläläisten välisen yhteistyön ja kyläyhdistyksen työn tuloksia ovat mm. Mattila-torni ja katuvalaistuksen saaminen Pyhällöntielle. Tulevaisuudessa yhteisiä tavoitteita ovat mm. Pyhällöntien turvallisuuden parantaminen, asfaltoinnin jatkaminen Maasaarentielle asti ja kevyen liikenteen väylän saaminen Hulaudentieltä keskustaan. Nykyisten yhteisten alueiden kunnostaminen ja kunnossa pitäminen ovat myös aina ajankohtaisia tehtäviä. Mattilassa toimii myös Mattilan Nuorisoseura ry, joka järjestää erilaisia retkiä ja tapahtumia sekä tekee yhteistyötä kyläyhdistyksen kanssa. Mattilan kyläsuunnitelma on valmistunut vuonna 2004.
Aktiivinen kylätoiminta on huomattu myös omien rajojen ulkopuolella, sillä Mattila on saanut Hämeen Heimoliiton kunniamaininnat ansiokkaasta ja aktiivisesta toiminnasta kylän asukkaiden toimintojen ja viihtyisyyden hyväksi vuosina 1993 ja 1995. Lisäksi ansiokkaasta luonnon- ja ympäristönsuojelutyöstä Mattila palkittiin Ympäristöpalkinnolla vuonna 1991. Kyläyhdistys myy julkaisemaansa ja Riitta Mäkisen toimittamaa Mattilan luonnosta, historiasta ja asukkaista kertovaa ”Mattila, kyläkunta väylien varrella” –teosta.
Mattilan Pilke -kylälehti ilmestyy säännöllisesti neljä kertaa vuodessa ja lisäksi erityisistä tapahtumista tiedottava Pilkahdus-lehti ilmestyy aina tarvittaessa. Pilke on monipuolinen tiedotuskanava antaen tietoa mm. kylän historiasta, kyläyhdistyksen toiminnasta, tulevista tapahtumista ja vuokrattavista laitteista. Tapahtumista ja ajankohtaisista asioista tiedotetaan myös kylän ilmoitustauluilla.