Pihajätteet peräkärryyn ja jätekeskukseen!
Pian on syksyisten pihatöiden aika! Jos puutarhasta kertynyttä jätettä ei pysty käsittelemään omalla tontilla, sen voi koota peräkärryyn ja suunnata Moisionlammentielle tai jätekeskuksiin, Nokian Koukkujärvelle tai Tampereen Tarastenjärvelle.
Lempäälässä puutarhajätteen vastaanotto on järjestetty Moisiolammentien päässä. Risuille, oksille, omenille ja haravointijätteelle on varattu omat purkupaikat, joten ne tulee pitää erillään toisistaan.
Koukkujärvelle ja Tarastenjärvelle peräkärrykuormallinen (max 2 m3) puutarhajätettä otetaan vastaan kotitalouksilta maksutta. Myös niissä risuille, haravoiduilla lehdille ja omenoille on omat purkupaikat. Paluumatkalle peräkärryyn voi lapioida Koukkujärven vihermultaa, joka sopii kasvualustaksi nurmikolle, kasveille ja puille sekä yleisesti viherrakentamiseen. Peräkärryllinen multaa maksaa 17 €. Suuremmat erät myydään ainoastaan Koukkujärveltä.
Lempäälän jäteasemalla ei ole omaa lavaa puutarhajätteille, joten siellä ne otetaan vastaan sekajätteen hinnalla.
Muumio-omenat ja vieraslajit
Muumio-omenia ei suositella laitettavaksi omaan kompostiin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä bio- ja sekajätteen joukkoon, tai viedä jätekeskuksiin. Omenat kannattaa laittaa jäteastiaan vähän kerrallaan, jottei astia tule liian painavaksi siirtää ja tyhjentää. Jäteastia saa painaa korkeintaan 60 kiloa. Moisiolammentien päässä on erillinen keräysastia omenille.
Yksittäiset vieraslajikasvit voi laittaa hyvin pakattuna sekajäteastiaan. Jätesäkkiin pakattuja vieraskasveja voi viedä myös Koukkujärven tai Tarastenjärven jätekeskukseen, jolloin alle 2 m3 vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta. Ohjeet isompien erien tuontiin voi kysyä Pirkanmaan Jätehuollosta.
Jäteasemilla, kuten Lempäälän jäteasemalla, pakatut vieraslajijätteet hinnoitellaan sekajätteen mukaan. Moisionlammentien päässä olevalle risujen ym. vastaanottoalueelle ei saa viedä ollenkaan vieraslajeja sisältävää kasvijätettä.
Pidä ei-toivotut vieraat poissa
Maahan pudonneet marjat ja hedelmät kelpaavat ravinnoksi ei-toivotuille vieraille, kuten rotille. Lehti- ja risukasoja ne voivat käyttää suojapaikkoina. Tämän vuoksi pihat ja puutarhat kannattaa pitää siistinä.
Jos marjoja ja hedelmiä hävitetään kompostoimalla, kompostorin tulee olla jyrsijän kestävä. Kompostorin kuntoa tulee seurata säännöllisesti, etteivät rotat esimerkiksi pääse jyrsimään siihen alakautta reikiä.
Tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistön omistajan vastuulle. Mikäli rottia esiintyy laajalla alueella, tulee torjuntaa tehdä samanaikaisesti useamman kiinteistön alueella. Loukut tulee sijoittaa siten, ettei niistä aiheudu vaaraa lapsille, kotieläimille tai muille luonnonvaraisille eläimille. Loukut tulee tarkastaa päivittäin. Laajemmassa rottaongelmassa voi kääntyä ammattimaisten tuholaistorjujien puoleen.