Lempäälässä kohdataan yhdessä digiaika – ikäihmiset ideoimassa keinoja
Lempäälän Lähipalveluvaliokunta järjesti 21.5.2019 Kohtaamisia digiajassa -kuntalaistilaisuuden, joka keräsi kiinnostuneita kuntalaisia pohtimaan yhdessä, miten sähköisten palveluiden käytössä voitaisiin ikäihmisiä tukea.
Lähipalveluvaliokunnan puheenjohtaja Nina Selin avasi kahvittelun lomassa tilaisuuden, jonka jälkeen Lempäälän kunnan tiedottaja Jenni Hellqvist esitteli kunnan verkkosivuja. Apulaisrehtori Tommi Roininen kertoi ikäihmisille suunnatusta kyselystä ja sen kautta saaduista vastauksista. Kyselyn pohjalta syntyi hyvää keskustelua. Tilaisuudessa oli mukana Sääksjärven koulun oppilasagentteja, jotka toimivat koulullaan apuna tvt-asioissa. Heillä oli mukana läppäreitä ja tabletteja ja he opastivat sekä näiden että kuntalaisten omien puhelimien käytössä. Oppilaat olivat 7.-8. luokkalaisia ja heidän toimintansa sai paljon kiitosta ikäihmisiltä, sillä he jaksoivat selittää, opastaa ja neuvoa esimerkillisesti. Tilaisuuden lopussa Lempäälän kunnan digipäällikkö Arto Mattila osallistui tilaisuuteen etänä Skypellä, eli hän esitteli kunnan digiteemaa valkokankaalle heijastettuna.
Tilaisuuden osallistujina olleet ikäihmiset olivat aktiivisia ja he toivat esille hyviä ideoita ja ajatuksia, joiden pohjalta on hyvä jatkaa kunnan oman digitoiminnan suunnittelemista. Keskustelussa huolen aiheena oli, miten tavoitetaan heidät, jotka eivät käytä tietokonetta. Tilaisuudessa tuotiin esille myös pelko siitä, miten tipahtaa täysin kartalta, kun kaikki toimii digitaalisesti. ”Tilaisuuden aihe oli tärkeä ja tulin paikalle usean ihmisen puolesta” kertoi tilaisuuteen saapunut Anneli Kallio. ”Osaan kyllä itse hyvin käyttää tietokonetta mutta on tärkeää huolehtia, etteivät esimerkiksi ikäihmiset syrjäydy digitaitojen puuttuessa”.
Lempäälän kunnan edustajat korostivat kuitenkin ihmisten kohtaamisen tärkeyttä ja, että sähköisten palveluiden rinnalla tarjotaan edelleen henkilökohtaista palvelua sekä perinteisiä viestintäkanavia.
Paikalla olleet kuntalaiset toivoivat aikaa digiasioihin totuttelemisessa. Jo pelkästään näppäimistön tai hiiren käyttö voi olla haastavaa. Ikäihmisillä on myös paljon jo iän mukanaan tuomia vaivoja, jotka haittaavat digilaitteiden käyttöä.
Tilaisuudessa heräsi paljon kehittämisehdotuksia digiohjaustoimintaan oppilasagentti-mallin lisäksi vertaisohjaaja-muotoisena tai digikahvilatoimintana. Lähipalveluvaliokunta kokoontuu taas elokuussa ja seuraava yleisötilaisuus järjestetään elo-syyskuun aikana. Tahtotilana on jo silloin aloittaa digiohjaustoimintaa ikäihmisille.