Lempäälään valmistui pyöräpysäköinnin yleissuunnitelma – suunnitelman laatiminen osa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa
Lempäälän kunnanvaltuusto on keväällä 2023 hyväksynyt kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman. Ohjelman tavoitteena on parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita rakennetun infrastruktuurin, hallinnollisten resurssien sekä viestinnän muodossa. Edistämisohjelman keskeisin sisältö on jaoteltu 26:een kärkitoimenpiteeseen, joista yksi on pyöräpysäköinnin kehityssuunnitelman laatiminen. Loppuvuodesta 2024 valmistunut pyöräpysäköinnin yleissuunnitelma sisältää tarkan tason pyöräpysäköintisuunnittelua sekä tarveanalyysin pyöräpysäköinnin määrästä koko kuntaan.

Pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman päätavoitteena on tuottaa tietoa Lempäälän pyöräpysäköinnin tarpeista ja kehitysmahdollisuuksista pitkällä aikavälillä. Suunnitelma käsittelee pyöräpysäköinnin kehitystä vuoteen 2035 saakka. Tavoitevuoden määritteleminen auttaa ohjaamaan kunnan pyöräpysäköinnin kehittämistä yleissuunnitelmassa esitetyn toimeenpanon mukaisesti. Laadukas pyöräpysäköinti toimii myös osana kunnan elinvoimaisuutta vaikuttaen kestävän liikkumisen houkuttelevuuteen kulkumuotona sekä edistäen kuntalaisten aktiivisia elämäntapoja. Pyörällä liikkuminen muuttuu mielekkäämmäksi silloin kun oman pyörän voi huoletta jättää runkolukittavaan telineeseen pidemmäksi aikaa. Pitkäaikaisen säilytyksen mahdollistavat katetut tilat ja telinemallit tukevat mm. joukkoliikenteen matkaketjuja sekä työmatkaamista kestävillä kulkumuodoilla.
Koulujen ja joukkoliikennepysäkkien pyöräpysäköinti keskiössä
Pyöräpysäköinnin yleissuunnitelmassa on kiinnitetty erityisesti huomioita koulujen, oppilaitosten sekä tärkeiden joukkoliikenteen pysäkkien pyöräpysäköintimahdollisuuksiin. Kouluissa ja oppilaitoksissa hyvät pyöräpysäköintimahdollisuudet edistävät pyöräilyn käyttöä koulu- ja opiskelumatkoilla, mikä voi vähentää moottoriajoneuvoliikennettä koulujen alueella ja parantaa liikenneturvallisuutta. Hyvin suunnitellut liityntäpyöräpysäköintiratkaisut puolestaan kannustavat kuntalaisia pyöräilemään vähintään yhden osan matkaketjusta, mikä vähentää henkilöautoliikenteen kulkutapaosuutta ja sen tuomia ympäristövaikutuksia.
Pyöräpysäköinnin tarvetta selvitettiin koko kunnan alueelle tehdyn tarveanalyysin pohjalta. Paikkatietoselvityksiin perustunut tarveanalyysi tehtiin perustuen kunnan tilastoaluejakoon. Pyöräpysäköinnin tarpeen tarkastelu rajattiin yleisille alueille, julkisiin palveluihin sekä virkistys- ja liikuntapalveluihin. Tarveanalyysin pohjalta kunnan yleisille alueille laskettiin noin 1660 pyöräpysäköintipaikan kapasiteettitarve. Luvussa ei ole huomioitu nykyisiä pyöräpysäköintipaikkoja, eikä tarkemman suunnittelun kohteiden kapasiteettitarvetta.
Tarkemman suunnittelun kohteiksi valikoitiin viisi pyöräpysäköinnin kehityskohdetta sekä viisi liityntäpysäköintikohdetta. Toteutussuunnitelmissa on esitetty pyöräpysäköinnin tarkka paikkamäärä sekä telineiden viitteellinen sijainti. Nähtävillä olevat suunnitelmat kattavat ainoastaan kunnan hallinnoiman katualueen, yleisen alueen sekä koulujen suunnitelmat.
Nykytila ja tulevaisuuden tavoitteet
Lempäälän kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmassa on esitetty, että nykyisen pyöräpysäköinnin laatutaso vaihtelee merkittävästi eri kohteiden välillä. Lempäälän keskustan alueella on nykytilassa tarjolla lukuisia kattamattomia runkolukittavia telineitä erityisesti linja-autopysäkkien ja Lempäälä-talon palveluiden yhteydessä. Uusimpien viranomaisohjeistuksien mukaan runkolukitusta pidetään nykyään pyörätelineiden minimilaatuvaatimuksena. Runkolukittavat telineet ovat käyttäjäystävällisempiä tarjoten samalla erityyppisille pyörille yhteensopivan ja tukevan pysäköintimahdollisuuden. Alla olevasta linkistä pääset tarkastelemaan pyöräpysäköinnin yleissuunnitelmassa tuotettuja aineistoja karttatasojen muodossa. Kartalta löydät esimerkiksi nykyisten keskusta-alueen pyörätelineiden sijainnit sekä niiden laskennallisen säilytyskapasiteetin.
Lempäälä pyöräpysäköinnin yleissuunnitelma, jaettava

Pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman avulla voidaan arvioida pyöräpysäköinnin määrällistä tarvetta tuleville vuosille ja varata siihen tarvittavat resurssit kunnan investointi- ja talousarviossa. Pyöräpysäköinnin toteutus on ohjelmoitu kymmenen vuoden ajalle vuosille 2026–2035. Tampereen kaupunkiseudun kävelyn ja pyöräliikenteen kehittämisohjelmassa (2021) on esitetty kuntakohtaiset kulkutapaosuustavoitteet, jotka mahdollistavat seudun ilmasto- ja energiastrategiassa linjatut päästövähennystavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman tavoitteena on tukea jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuuksien kasvutavoitteita vahvistamalla kestävien kulkumuotojen asemaa Lempäälän katuympäristössä ja mahdollistamalla matkaketjujen laadukas ja turvallinen toteutuminen.
Lempäälän pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman on laatinut Sweco Finland Oy kunnan edustajista muodostuneen työryhmän ohjauksessa. Voit halutessasi antaa suunnitelmista tai Lempäälän kunnan pyöräpysäköinnistä vapaamuotoista palautetta ja kehitysideoita alla olevaan sähköpostiosoitteeseen 14.7.-4.8.2025 välisenä aikana. Otsikoithan viestisi ”Lempäälän pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman kuntalaispalaute”.
Toteutussuunnitelmiin pääset tutustumaan tarkemmin alla olevista linkeistä.
- Pyöräpysäköinnin toteutussuunnitelmat
- Pyöräpysäköinnin yleissuunnitelman raportti
- Pyöräpysäköinnin tarveanalyysin tulosteet
Lisätietoja:
Valtteri Partanen
Liikenneinsinööri
valtteri.partanen@lempaala.fi
p. 044 481 1804