Lempäälä edelläkävijänä poikkeusoloissa – koronatyöhyvinvointikyselyn tuloksista ideoita jaksamiseen
Lempäälän kunta on edelläkävijänä toteuttanut Koronapandemian vaikutukset työhyvinvointiin –kyselyn henkilöstölleen. Kysely on ensimmäinen laatuaan ja se on toteutettu yhteistyössä eläkeyhtiö Kevan kanssa. Jatkossa kyselyä voidaan hyödyntää myös muissa Suomen kunnissa. Lempäälässä tulosten pohjalta kehitetään työhyvinvointia. Työntekijöiden jaksamisen tukemiseksi määritellään uusia toimia kyselyn pohjalta ja jatketaan jo poikkeusaikana hyväksi havaittuja käytäntöjä.
”Alusta lähtien oli selvää, että nyt ollaan ison asian edessä. Tilanne ei ole ollut kenellekään meistä helppo, mutta kuten kyselyn tuloksista näkee, pystymme luottamaan työkavereihimme ja olemme valmiita oppimaan uutta vaikeissakin olosuhteissa. Nämä poikkeusolot ovat koskettaneet meitä kaikkia – kouluja, kirjastoja, tapahtumia, sosiaali- ja terveyspuolta, hallintoa unohtamatta”, kertoo kunnanjohtaja Heidi Rämö.
”Porukkamme loi keväällä uusia palveluita ja toimintatapoja nopealla tahdilla: tuki kotiin ja ruokakassipalvelu saatiin pystyyn alta aikayksikön. Henkilöstöstämme saa todellakin olla ylpeä. On selvää, että olemme olleet kovassa puristuksessa jo maaliskuusta lähtien ja näyttää siltä, että tilanne ei vielä ole helpottumaan päin. Nyt kun olemme saaneet kyselystä vastauksia, päätämme yhdessä esihenkilöiden kanssa mihin toimiin ryhdymme ja miten voimme tukea työntekijöitämme jatkossa. Aiemmin tehtyjen tukitoimien lisäksi saimme kyselystä henkilöstöltä erinomaisia ehdotuksia työhyvinvoinnin edistämiseksi. Esimerkiksi meiltä on toivottu esimiesten kysymys-vastaus-kanavaa, etätyön ergonomian ohjeistuksia sekä tiimi- tai parityöskentelyn lisäämistä”, huomioi Rämö.
”Yli puolet henkilöstöstämme kokee, että työ on nyt henkisesti raskaampaa ja työtahtikin on kiristynyt. Näyttää siltä, että henkilöstö huolehtii tilanteesta myös vapaa-ajalla – joko työasiat mietityttävät tai oma ja läheisten hyvinvointi huolestuttaa. Tässä tilanteessa myös työnantajana voimme varmasti auttaa. On hienoa, että porukkamme saa tukea omasta työyhteisöstä ja ilmapiiri on hyvä. Juuri se kantaa näissä vaikeissa tilanteissa. Sen lisäksi aiomme nyt johtoryhmänä ja palvelualueilla päättää toimista, joihin ryhdymme pikaisesti. Näin autamme tätä upeaa joukkoa jaksamaan edelleen”, päättää pohdintansa kunnanjohtaja Rämö.
Taustaa
Lempäälän kunnan korona-ajan toimet
- Lempäälän kunta oli ennakoivasti liikkeellä viikkoa ennen valtakunnan linjauksia. Valmiusryhmä aloitti työnsä jo 9.3.2020 ja ensitöikseen päätti etätyösuosituksesta henkilöstölleen. Ryhmä kokoontui siitä eteenpäin päivittäin kesäkuun puoleen väliin asti. Kesän jälkeen kokoontumisia on ollut kahdesti viikossa.
- Olemme pitäneet kaikille avoimia kunnanjohtajan poikkeusolokahveja (Teamsillä) kerran viikossa. Näin olemme pystyneet antamaan kaikille ajankohtaisen tilannekatsauksen mahdollisimman pian. Koska vastaanotto yhteisille kahveille on ollut niin hyvä, olemme päättäneet jatkaa niitä poikkeusolojen jälkeenkin.
- Kunnan työntekijöille on tarjottu lyhyitä hyvinvointihetkiä monien teemojen parissa (jooga, etätyön optimointi, stressin säätely ym.).
- Työntekijämme ovat saaneet myös valtavasti tukea työterveydestä, siellä on käyty testeissä ja myös etäpalvelut ovat olleet kovalla käytöllä.
- Korona-ajan ohjeistukset henkilöstölle löytyvät yhdestä paikasta ja niitä päivitetään säännöllisesti.
- Henkilöstö kokee, että tärkeintä on esihenkilöiden ja oman työyhteisön tuki. Yhteiset säännölliset työyhteisön keskustelut ovat kaikista tärkeimmät paikat saada yhdessä tuulettaa tilanteita ja miettiä toimintatapoja.
Mikä korona-ajan kysely?
Eläkeyhtiö Kevan kanssa yhteistyössä suunniteltu ”Koronapandemian vaikutukset työhyvinvointiin –kysely tehtiin kesällä ja henkilöstö vastasi kyselyyn syyskuussa. Henkilöstöstämme kyselyyn vastasi yhteensä 544 henkilöä ja avoimia vastauksia tuli 1362 kpl. Alustavan analyysin pohjalta saimme paljon tietoa siitä, miten henkilöstö on kokenut korona-ajan tähän asti sekä jatkoa varten vinkkejä siihen, miten voisimme tukea työssä jaksamista. Lisäksi saimme arvokasta tietoa siitä, mitä olisi tullut tehdä toisin.
Johtoryhmä on saanut käyttöönsä tulokset kuntatasolla ja palvelualuetasolla. Tulosten pohjalta palvelualueiden johtoryhmät suunnittelevat jatkotoimia.