Biojätteen keräys laajenee – lajittele arvokas raaka-aine
Alle vuoden päästä biojätettä on kerättävä Tampereen seudun keskustaajaman jokaisella asuinkiinteistöllä. Vaivattomimmin keräys onnistuu liittymällä biokimppaan tai tilaamalla oma biojäteastia. Biojäte on hyvä raaka-aine, joka kannattaa lajitella hyötykäyttöön.
Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee 1.9.2023 koskemaan kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, 10 000 asukkaan taajamissa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Vähintään viiden asunnon kiinteistöissä lajittelu on jo aloitettu.
– Lähetämme loppuvuonna aiheesta kirjeen alueen asukkaille, joilla ei tietojemme mukaan ole vielä biojätteen erilliskeräystä. Kotiin tulevassa kirjeessä on ohjeet biojätteen keräyksen aloittamiseen, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalvelupäällikkö Katja Rekonius.
Helpot vaihtoehdot ovat biokimppa tai oma astia
Alueella sijaitsevien kiinteistöjen tulee lajitella biojätteet 1.9.2023 alkaen. Vaivattomimmin se onnistuu liittymällä biojätteen erilliskeräykseen eli perustamalla biokimppa naapurin kanssa tai tilaamalla oma biojäteastia.
– Biokimppa eli yhteinen biojäteastia naapurin kanssa on edullinen ja helppo vaihtoehto. Tuomme jäteastian maksutta kiinteistölle, tyhjennyskustannukset jaetaan osallistujien kesken ja lähetämme kaikille oman laskun, Rekonius kertoo.
Sekä yhteisen että oman biojäteastian tilaaminen onnistuu jo nyt osoitteessa www.pjhoy.fi/kotipiha. Keräys voidaan sopia alkavaksi haluttuun aikaan, kuitenkin viimeistään 1.9.2023. Talviaikana (loka-huhtikuu) biojäteastian tyhjennysväli voi olla korkeintaan neljä viikkoa ja kesällä (touko-syyskuu) kaksi viikkoa. Kun biojätteen lajittelee erikseen, voi sekajäteastian tyhjennysväliä pidentää jopa kahdeksaan viikkoon sopimalla siitä jäteyhtiön kanssa.
Kompostointi ja kompostointi-ilmoitus
Vaihtoehtoisesti erilliskeräysvelvoitteen voi kuitata kompostoimalla. Kaikkien elintarvikebiojätettä kompostoivien tulee tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle vuoden 2022 loppuun mennessä. Ilmoitus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, kaikissa Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakunnassa.
Kompostointi-ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kompostoi vain puutarhajätettä tai kuivakäymäläjätettä. Jos aloittaa kompostoinnin ensi vuonna, siitä ehtii ilmoittaa myöhemmin. Ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta.
– Me Pirkanmaan Jätehuollossa emme ota ilmoituksia vastaan, vaan ilmoitus tehdään jätehuoltoviranomisen sähköisessä asiointipalvelussa (lisätietoa alueellisen jätehuoltolautakunnan sivuilta), Rekonius ohjeistaa.
Biojäte hyötykäyttöön
Kun biojäteastia tai komposti on hankittu, tärkeintä on, ettei se seiso tyhjänä pihalla.
– Lajittelusta on paljon hyötyä, sillä biojäte on erinomaista raaka-ainetta. Siitä tehdään Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua sekä ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.
Yhdestä kahden kilogramman biojätepussista tuotetaan kaasua neljän kilometrin ajoon henkilöautolla ja kasvatetaan rukiit 400-grammaiseen ruisleipään.
Biojäte kannattaa lajitella pois sekajätteestä, koska kostea biojäte heikentää poltettavan sekajätteen hyödyntämistä. Sekajäte käytetään polttoaineena Tammervoiman hyötyvoimalassa sähkön ja kaukolämmön tuotannossa.
– Lajittelussa on vielä petrattavaa, koska sekajätepussin sisällöstä 38 prosenttia on biojätettä. Kun yhä useampi pirkanmaalainen osallistuu biotalkoisiin, saamme lukua lähemmäs yhteistä tavoitettamme eli 18 prosenttia, Suomalainen kannustaa.
Muutoksen taustalla jätelaki
Syynä lajittelupalvelujen laajentamiselle on vuonna 2021 uudistunut jätelaki. Muutoksella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista – yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Ensi syksynä alkavalla keräyksellä halutaan edistää etenkin biojätteen lajittelua.
Faktalaatikko
- Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee 1.9.2023.
- Muutos koskee Tampereen seudun 10 000 asukkaan keskustaajama-aluetta.
- Biojätteen lajittelu on helpointa hoitaa biokimpassa tai tilaamalla oma biojäteastia.
- Jos kompostoi keittiössä syntyvää biojätettä, tulee tehdä kompostointi-ilmoitus vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämä koskee myös keskustaajaman ulkopuolella sijaitsevia koteja ja vapaa-ajan asuntoja.
Biokimppa
- Yhteinen biojäteastia naapurien kanssa
- Edullinen, sillä kulut jaetaan osallistujien kesken
- Helppo, koska kaikki saavat oman laskun
- Fiksu, koska astioita on vähemmän ja ne ovat täydempiä
Lisätietoja:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Katja Rekonius, asiakaspalvelupäällikkö, p. 050 4725 407
Suvi Suomalainen, viestintäpäällikkö, p. 050 5397 129
www.pjhoy.fi/kotipiha