Ohjeita Ukrainan tilanteeseen
Tervetuloa Lempäälään/ Welcome to Lempäälä!
Tältä sivulta löytyy tietoa ja hyödyllisiä linkkejä Ukrainasta Lempäälän kuntaan saapuneille henkilöille.
- Jokaisen sotaa pakoon tulleen pitää ilmoittautua poliisiasemalle tai rajaviranomaiselle ja hakea Tilapäistä suojelua / turvapaikkaa
Lisätietoa täällä: (Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille | Maahanmuuttovirasto (migri.fi) - Tämän jälkeen on ilmoittauduttava Vastaanottokeskuksen palvelujen piiriin lähimmässä vastaanottokeskuksessa.
Näin Ukrainasta paenneet pääsevät normaalien heille kuuluvien prosessien ja palvelujen piiriin mm. terveydenhuollon ja vastaanottorahan osalta. Myös kotimajoituksessa/tiloilla/ystävien luona majoittuvien pitää ilmoittautua vastaanottokeskukseen edellä mainituista syistä. Mikäli henkilöllä ei ole paikkaa, johon jäädä pidemmäksi aikaa asumaan, vastaanottokeskus ottaa vastuun majoituspalvelun tarjoamisesta keskuksen tiloissa / järjestämisestä muulla tavoin.
Hyödylliset linkit Ukrainasta saapuneille
Mainio tarjoaa ukrainan- ja venäjänkielistä neuvontaa ukrainalaisille:
Maahanmuuttajat [Tampereen kaupunki]
Jaettavat ohjeet Ukrainasta paenneille | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
Tietoa kasvatuksesta ja koulutuksesta Ukrainasta tuleville – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö
Tampereen yksityismajoitusyksikkö, SPR Hämeen piiri
Päivystysajat (uusien asiakkaiden vastaanotto) ajanvarauksella: päivystysnumero: 040 752 9233 (ma-pe 8.30-16)
Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin – kela.fi
Ohjeet avun tarjoajille:
Ukrainan pakolaistilanteesta johtuen myös Lempäälän asukkaat ovat aktiivisesti lähestyneet kuntaa halustaan tarjota majoitustiloja ja kiinteistöjä ukrainalaisille maahantulijoille.
Kunta ei itsenäisesti koordinoi majoituspalvelua, vaan halutessaan henkilöt voivat tarjota kiinteistön tiedot Maahanmuuttovirastolle sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi. Vastaanottokeskusten kapasiteetista vastaava tiimi käsittelee ilmoitukset ja on tarjoajiin tarvittaessa yhteydessä.
Tarve on etenkin isoista kiinteistöistä, joihin voidaan majoittaa suurempia määriä turvapaikanhakijoita.
Kaikkien turvapaikanhakijoiden on ilmoittauduttava maahanmuuttovirastolle
Myös yksityisillä kansalaisilla on mahdollisuus toimia majoittajina. Majoituskohteen pitää olla asuintilaksi soveltuva ja sillä tulee olla virallinen osoite. Yksittäisten turvapaikanhakijoiden majoittamisessa on kyse yksityismajoituksesta. Yksityismajoituksessa majoittuessa on tärkeää säilyttää yhteys yksityismajoitusyksikköön. Tampereen seudun yksityismajoittujat ovat SPR:n Tampereen yksityismajoitusyksikön asiakkaita.
Harva ukrainalaisista hakee turvapaikkaa, vaan heitä ohjeistetaan tällä hetkellä hakemaan ensisijaisesti tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun päätös Migrissä kestää noin kahdesta viikosta kuukauteen. Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa haetaan poliisilta tai rajavartiolaitokselta. Migri puolestaan tekee päätöksen asiassa.
Ilmoita tarjoamastasi avusta Ukrainan kriisissä – Punainen Risti
Kysymyksiä ja vastauksia avusta Ukrainan kriisissä – Punainen Risti