Lapsiystävällinen kunta
Lempäälä on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa. Lapsiystävällinen kunta-toimintamalli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa ja varmistamaan, että myös haavoittuvassa asemassa olevat lapset tunnistetaan ja he saavat tarvitsemansa tuen. UNICEF on hyväksynyt Lempäälän toimintasuunnitelman ja työ tavoitteiden saavuttamiseksi jatkuu kunnassa.
Lapsiystävällinen kunta- toimintamallin tarkoituksena on edistää lasten hyvinvointia ja lasten oikeuksien toteutumista kunnassa. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsen oikeudet toteutuvat jokaisen alle 18-vuotiaan arjessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että:
• Lapset ovat tasa-arvoisia kunnan asukkaita. Lapsille turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua
• Lapset voivat suunnitella, arvioida ja kehittää palveluita yhdessä aikuisten kanssa.
• Kunta edistää lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa.
• Lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan ja lapsivaikutusten arviointi vaikuttavat kunnan päätöksentekoon.
Lasten oikeuksien sopimus
YK:n lasten oikeuksien sopimus tuli Suomessa voimaan lainopillisesti v. 1991 ja sopimus on Suomea sitova. Lapsen oikeuksien sopimus kattaa kaikki lapsuuden tärkeät vaiheet. Lapsiystävällinen kunta- malli perustuu lapsen oikeuksien sopimuksen neljään yleisperiaatteeseen, jotka ovat:
– yhdenvertaisuus
– lapsen edun ensisijaisuus
– oikeus elämään ja kehittymiseen
– osallisuus
Lempäälän lapsiystävällisen kunnan toimintasuunnitelman pääkohdat:
– Riittävästi vapaa-ajanpaikkoja nuorille
– Kuntastrategiassa korostetaan lasten huomionottamista
– Kunta vaikuttaa kuntalaisten asenteisiin syrjinnän ehkäisemiseksi
– Osallisuuden lisääminen
– Lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottaminen
Lapsiystävällinen kunta- tunnus velvoittaa koko kuntaa toimimaan lapsiystävällisesti, ei ainoastaan varhaiskasvatusta, opetusta ja nuorisotoimea. Lapsiystävällinen kunta -kehitystyöstä ja sen etenemisestä vastaa kunnan koordinaatioryhmä yhdessä kuntakoordinaattorin kanssa ja Unicef seuraa ja arvioi sen etenemistä.
Toimintasuunnitelman pääkohtien toteutumisesta voit lukea lisää täältä.
Lasten näkemyksiä lapsiystävällisestä kunnasta 20.11.2019 Ideaparkissa järjestetystä Lapsiystävällinen kunta -tilaisuudesta