Lapset mukana Saikantalon suunnittelussa – osallisuus näkyy ja kuuluu
Saikantalo on Lempäälän asuntomessualueelle Saikkaan rakentuva kokonaisuus, joka tulee palvelemaan reilua 120 päiväkotilaista ja noin 500 alakoululaista sekä iltakäyttäjiä toimien alueen yhteisöllisenä ”kylätalona”. Valmistuessaan Saikantalo tulee käsittämään paitsi uudet ja upeat tilat, myös ripauksen lasten omaa kädenjälkeä ja ääntä. Lapset on otettu huomioon Saikantalon suunnittelussa alusta asti. On tärkeää, että talosta tulee paikka, jossa myös pienimmät käyttäjät kokevat olonsa kotoisaksi ja tärkeäksi.
Muun muassa Saikantalon piha-alueen suunnittelussa on osallistettu lapsia. Lapsiryhmille esiteltiin erilaisia vaihtoehtoja jousikeinuista, ja he saivat äänestää suosikkiaan. Äänestys herätti innostusta, ja lapset suhtautuivat tehtävään suurella vakavuudella, perustellen valintojaan väreillä ja muodoilla. Valitut keinut, mopo ja merihevonen, tulevat näkymään tulevassa pihapiirissä muistuttaen siitä, että lasten ääni kuuluu.

Myös tulevan taideteoksen valinta Saikantalolle tehtiin yhdessä lasten kanssa. Lapset osallistuivat äänestykseen, jossa valittiin rakennukseen tuleva taideteos. Äänestämisen kautta lapset saivat kokemuksen vaikuttamisesta, ja samalla syntyi tunne omistajuudesta yhteiseen tilaan.

Keväällä 2025 vietettyihin Saikantalon harjannostajaisiin toivottiin myös lapsia mukaan. Lapset esiintyivät tilaisuudessa laulaen, tanssien sekä oman hevibändinsä kanssa. Esitykset olivat iloisia ja lasten näköisiä sekä toivat myös juhlaan lasten äänen kuuluviin.

Lisäksi lapset pääsevät täyttämään Tredun opiskelijoiden rakentamia hyönteishotelleja. Näin he pääsevät tukemaan alueen luonnon moninaisuutta ja oppimaan samalla arvokkaita asioita ympäristöstä.
Saikantalosta on muodostumassa paikka, jossa kasvetaan, opitaan ja vaikutetaan. Lasten osallistaminen tuo näkyviin lasten omaa kädenjälkeä ja vahvistaa tunnetta yhteisöllisyydestä ja vaikuttamisen mahdollisuuksista. Se on paikka, jossa jokainen saa näkyä ja kuulua.
Tekstin on kirjoittanut Tiina Varje, Varhaiskasvatusyksikön hallinnollinen varajohtaja / Kuokkalankulma, Kivitasku, Saturanta ja Lempoinen. Teksti on osa Lapsiystävällinen kunta -työn blogitekstisarjaa.
