Lempäälässä yrittäjät ja kunta tekevät ympäristötyötä #yhdessä
Lempäälän kunnan ja yrittäjien yhteinen Earth Hour -paneelikeskustelu käytiin Ideakeskus LIVE -verkkotapahtumana perjantaina 26.3.2021. Kuntaa edustivat kunnanjohtaja Heidi Rämö ja hankejohtaja Lari Laakso, yrityksiä Kiilto Oy:n tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Raija Polvinen sekä maaseutuyrittäjä Mikko Tappura ja sisustussuunnittelija-yrittäjä Eeva Marikka Aalto. Nuorten äänen keskusteluun toi Lempäälän Lukion Ilmastosotureiden Veera Hussa. Keskustelua johdatteli tuttuun, rakentavaan tapaan Lempäälän yrittäjien puheenjohtaja Ismo Paananen.
– Ilmasto ja ympäristökysymykset näkyvät arjessamme joka päivä, kertoo kunnanjohtaja Heidi Rämö.
Meillä koko organisaatio on mukana tässä työssä. Jokaisessa yksikössä tehdään omat lupaukset HINKU-tavoitteiden edistämiseksi.
Todellinen tienraivaajahanke Lempäälässä on aurinkoenergiaan ja älyteknologiaan perustuva LEMENE-hanke, jossa tavoitteena on tuottaa yrityksille paikallisesti puhdasta lähienergiaa niin, että siitä voi tulla kilpailuetu ja bränditekijä. Tavoitteemme on tarjota meidän yrityksille mahdollisuuksia toimia tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Meidän tehtävämme on etsiä käytännön ratkaisuja, kiteyttää Rämö.
Lempäälä-talo on energia- ja elinkaaritehokas
– Otimme jo Lempäälä-talon suunnitteluvaiheessa ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmat vahvasti mukaan ja asetimme koko työn pohjaksi paljon tärkeitä tavoitteita, kertoo hankejohtaja Lari Laakso. Tavoitteisiin on onnistuttu vastaamaan hienosti. Lempäälä-talo on lähes nollaenergiatalo. Aurinkopaneelikenttä talon katolla täyttää normaalin energian käytön. Lisäksi energiahallintaa toteuttavat mm. huonesäätimet, liiketunnistimet ja hiilidioksidianturit. Tarjoamme myös asiakkaillemme Lempäälä-talon pysäköintihallissa 150 sähköauton latauspistettä.
Kiilto Oy:n ”Lupaus ympäristölle”
– Lupaus ympäristölle tarkoittaa, että asetimme kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan Kiilto Oy on hiilineutraali vuonna 2028. Sen toteuttaminen vaatii tekoja ja innovaatioita, kertoo johtaja Raija Polvinen. Myös Kiilto Oy:ssä koko henkilöstö ympäri maailman on sitoutunut tavoitteisiin. Kukaan ei voi yksin tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin.
Kiillon ympäristölupauksessa tärkeät näkökulmat ovat: energia, materiaalivalinnat, palvelut sekä pakkaukset ja logistiikka. Näistä kustakin Polvinen kertoi paneelissa käytännön esimerkkejä.
– Innovaatiot mahdollistavat hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisen pienemmällä ympäristökuormituksella, toteaa Polvinen. Esimerkkinä ”Origin by ocean” -hankkeessa Kiilto Oy:llä on testausvaiheessa innovaatio, jossa Itämeren levästä jalostetaan biopohjainen raaka-aine hygienia- ja puhdistustuotteisiin.
Kunnanjohtaja Rämön mukaan Kiilto Oy:n iso näkyvyys moottoritien varressa on tärkeää ja se, että ympäristötyö on yrityksen strategian ytimessä, on meille kaikille merkityksellistä. Yhdessä olemme enemmän, kiittelee Rämö.
Ympäristöarvot ja kestävyys yrittäjyyden perustana
– Metsä-Tappuran päätoiminta on vanhojen talojen korjaaminen ja puumateriaalin jalostaminen. Perintönä kulkee ”yli sukupolvien ajattelu”, joka onneksi on nousussa yleisemminkin. Ympäristöajattelun ja kierrätyksen takana on vanha hyve, säästäväisyys. Uusista innovaatioista, kuten biokaasuautosta, saadaan tuplahyöty, kun sitä ei ulosmitata heti, vaan lisätään vielä esim. kimppakyydeillä, selittää Mikko Tappura omaa arvopohjaansa ja ajattelutapaansa.
– Suunnittelijalla on suuri valta, kertoo kolme taloa itse kunnostanut Eeva Aalto. Työhön liittyvät aina myös kädentaidot, hidas elämä sekä tekemisen ja laadun arvostaminen. Kunnostamisessa ja tuunaamisessa voidaan hyödyntää myös lähiseudun kädentaitajia, korostaa yhteistyötä arvostava Aalto.
Ilmastosoturit taistelevat ympäristön puolesta
Lempäälän lukion Ilmastosoturit on opiskelijalähtöinen ryhmä, jonka tavoitteena on ympäristötiedon levittäminen, fiksuihin valintoihin kannustaminen, asioihin vaikuttaminen ja toivon luominen. Ryhmän saavutuksia ovat mm. kasvisruuan menekin lisääminen ja puuarboretum Halkolannotkoon.
Ryhmään kuuluu 75 nuorta ja yhdessä tekeminen on tärkeää, kertoo ilmastosoturi Veera Hussa. Perustamisen yksi syy oli nuorten ilmastohuoli ja ahdistus, jota nuoret kokevat. Tähän on yhteisöllisyys tuonut helpotusta.
Katso koko keskustelu YouTubesta Ideakeskus Lempäälä –kanavalta:
Earth Hour #Lempäälä –viikosta löytyy lisätietoa Lempäälän kunnan verkkosivulta: