Lempäälässä panostetaan lastensuojeluun

Lastensuojelun kehittäminen on Lempäälän kunnalle hyvin tärkeää. Vuosina 2018-2019 sosiaalityöntekijöiden määrää on kasvatettu yhteensä 50%:lla. ”Palveluiden kehittämisessä avainasemassa on myös perheiden kanssa tekemämme yhteistyö”, muistuttaa vt. sosiaalityön johtaja Marjo Taipale. ”Kaikkiaan Lempäälässä lastensuojelussa työskentelee kuusi sosiaalityöntekijää. Osa upeista työntekijöistämme tekee lapsiperheiden lastensuojelutyön lisäksi myös lapsiperheiden sosiaalityötä. Näin pystymme palvelemaan lapsiperheitä hyvin monipuolisesti ja tarpeeseen kohdentuen”, jatkaa Taipale.
Yhteistyöllä intensiivisempää tukea asiakasperheille
Lastensuojeluun ollaan kehittämässä uusi toimintamalli, jossa perheiden asioiden käsittelyyn saadaan avuksi myös perheterapeutti. ”Tavoitteena on tuottaa lastensuojelun asiakasperheille selvästi intensiivisempää tukea. Toimintamallimme muutoksella tavoittelemme erityisesti lapsen ja perheen hyvinvointia sekä perheen toimintakyvyn ja osallisuuden vahvistumista”, kertoo Taipale. ”Pyrimme aina myös siihen, että työntekijämme jaksavat mahdollisimman hyvin vaativan työn paineissa.”
Lastensuojelun tehostettua perhetyötä ja sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötä on jo aiemmin kehitetty ammatillista tukihenkilötoimintaa vahvistamalla sekä tarjoamalla tukiperheille ja tukihenkilöille enemmän tukea kuin aikaisemmin. Lastensuojelu hyödyntää myös kunnan muita palveluja, kuten perhetupia, lapsiperheiden kotipalvelua, perheneuvolaa, nepsy-työtä sekä erilaista ryhmämuotoista toimintaa. Lastensuojelu on ollut aktiivisesti mukana myös kehittämässä intensiivisen tuen (ITU) luokkia yhteistyössä koulujen kanssa. Nämä ITU-luokat ovat kuntastrategian mukaisia lasten ja nuorten palveluja, joita tuotetaan heidän omassa ympäristössään. ”Meillä kaikilla kunnassa on yhteinen tavoite – kuntalaisten hyvinvointi”, painottaa sivistysjohtaja Nina Lehtinen.
Matalan kynnyksen palveluita ja varhaista tukea perheille
Lempäälässä on kehitetty laajaa yhteistyötä kunnan eri toimijoiden, seurakunnan ja kolmannen sektorin välillä perhekeskustoimintamallia kehittämällä. Kunnassa toimii myös LAPE-ryhmä. ”LAPE” viittaa lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan vuosilta 2017-2018. Kunnan LAPE-ryhmän tehtävänä on jatkaa ohjelman aikana aloitettua työtä. Tavoitteemme on edistää toimintakulttuurin muutosta ja vahvistaa yhteistyötä eri palvelujen kesken sekä juurruttaa perhekeskustoimintamalli. ”Erityisesti haluamme panostaa tukeen ja hoitoon hyvin varhaisessa vaiheessa ja tarjota tukea perheille hyvin matalalla kynnyksellä”, vahvistaa Taipale. ”Meille on tärkeää huolehtia siitä, että lapsiperheet saavat tukea sujuvasti, mutkattomasti ja juuri silloin kun sille on tarvetta”, muistuttaa Taipale vielä lopuksi. ”Käymme sisäisesti avointa keskustelua jatkuvasti työskentelytapojen kehittämiseksi ja myös yhteistyökumppaneilta sekä asiakkailta saamamme palaute on meille elintärkeää. Vain yhteistyön kautta voimme kehittyä.”
Taustaa
Huhtikuussa 2019 lastensuojelun piirissä oli kaikkiaan 216 lasta. Kullakin sosiaalityöntekijällä on asiakkuuksia hoidossaan keskimäärin 44.
Palvelutarpeenarvioita tehdään erilaisilla työpareilla yhteistyössä muun muassa perheneuvolan sosiaalityöntekijän kanssa. Tällä hetkellä yhdellä työparilla on meneillään 34 arvioita. Vuonna 2018 Lempäälän lastensuojeluun tuli yhteensä 788 lastensuojeluilmoitusta.
Lempaala.fi -sivustolta lisätietoa perhe- ja sosiaalipalveluista löydät täältä https://www.lempaala.fi/sosiaali-ja-terveys/perhe-ja-sosiaalipalvelut/