Kouluterveyskysely ja Koulun hyvinvointiprofiili 2019 toivat Lempäälään ilonaiheita
Suurin ilonaihe kyselyiden tuloksissa on lasten ja nuorten keskimääräistä suurempi hyvinvointi ja tyytyväisyys elämäänsä. Kouluterveyskyselyn perusteella suurin osa lapsista ja nuorista kokee olevansa tärkeä osa koulu- ja luokkayhteisöä. Erityisen positiivista on sekin, että yläkoulun tyttöjen kiusaamiskokemukset ovat lähes puolittuneet edellisestä mittauksesta. Ilonaiheena tuloksista havaittiin myös, että 83 prosenttia 8. ja 9. luokkalaisista kokee saavansa apua erilaisissa haastavissa koulutilanteissa. Koulun hyvinvointiprofiili kertoo myös, että erityisesti alakoulussa oppilaat saavat myönteistä palautetta, tukea ja apua oppimiseen keskimääräistä enemmän.
Huolenaiheita kuitenkin myös löytyy, ja näihin onkin erityisen tärkeää etsiä ratkaisuja aktiivisessa vuoropuhelussa kuntalaisten kanssa. Turvallisuuden näkökulmasta huolestuttavaa on, että 10 % vastaajista on kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä. Yläluokkien tytöistä jopa 23 % kertoi kokeneensa häirintää. Koulun hyvinvointiprofiili osoittaa lisäksi Lempäälän kunnan kehittämiskohteeksi opiskelutilojen parantamisen vuosiluokkien 7 – 9 osalta. Tämä korjaantuu syksyllä 2021 kun Kanavan yläkoulu valmistuu.
Sivistysjohtaja Nina Lehtinen ja hyvinvointijohtaja Titta Pelttari näkevät tärkeäksi kyselyistä saatujen tulosten aktiivisen hyödyntämisen. – Haluamme pitää kiinni niistä asioista, jotka Lempäälässä ovat hyvin. Samalla haluamme kehittää yhdessä palveluitamme, jotta voisimme tukea lasten ja nuorten hyvinvointia entistä paremmin ja tarjota apua silloin, kun sitä tarvitaan, toteavat Lehtinen ja Pelttari.
Myös kunnan sivistys- ja hyvinvointilautakunnat ovat aktiivisesti mukana tulosten käsittelyssä.
– On hienoa huomata, että kiusaamiskokemukset ovat merkittävästi vähentyneet, sillä kiusaaminen on ilmiö, joka tulee saada pois sekä koulu- että työelämästä. Opiskeluajasta tulee jäädä hyvät muistot, jotka kantavat koko elämän ajan. Yhdessä toimien voimme parhaiten edistää lastemme ja nuortemme hyvinvointia sekä koulussa että vapaa-aikana, toteaa hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult. Myös sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pauliina Österberg näkee varhaisen tuen tärkeänä.
– Kuntana olemme lisänneet yhteistyötä hyvinvoinnin ja sivistyksen palvelualueilla ja sitä on erityisen tärkeää vielä tiivistää, jotta saamme huolen herätessä lapsia ja nuoria entistä paremmin tuettua. Varhaiseen tukeen tulee satsata. Myös liikunnan lisääminen toisi monenlaista hyötyä kaikille kuntalaisille. Tähän pyrimme mm. tekeillä olevalla liikuntapaikkasuunnitelmalla, kertoo Österberg.
Taustaa
– Kansallinen Kouluterveyskysely seuraa lasten ja nuoren terveydentilaa, fyysistä toimintakykyä, ravitsemusta, liikuntatottumuksia, päihteiden käyttöä sekä osallisuuden, turvallisuuden ja mahdollisen koulukiusaamisen kokemuksia. Vuosittain toteutettava Koulun hyvinvointiprofiili täydentää kuvaa lempääläläisten nuorten ja lasten hyvinvoinnista.
– Kouluterveyskyselyyn vastasivat 4. ja 5. sekä 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä toisen asteen 1. ja 2. vuoden opiskelijat. Koulun hyvinvointiprofiiliin vastasivat Lempäälän kunnan kaikki 4.-9. luokan oppilaat.
– Kyselyn tuloksia hyödynnetään yhteistyössä kunnan sisällä sekä eri sidosryhmien kanssa ja alueellisesti koko Pirkanmaan hyvinvointikertomuksen laadinnan yhteydessä.
Lisätietoja antavat
sivistysjohtaja Nina Lehtinen, puh. 0503839789, nina.lehtinen@lempaala.fi
hyvinvointijohtaja Titta Pelttari, puh. 0503839730, titta.pelttari@lempaala.fi