Kohti hiilineutraalia kuntaa 2030 – missä mennään?
Lempäälän kunta liittyi hiilineutraalien kuntien (hinku) verkostoon syksyllä 2018. Kuntien tavoitteena on vähentää 80 % kasvihuonekaasupäästöjä alueeltansa vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kunnassa on vuoden 2018 alusta toimintansa aloittanut energiatehokkuus- ja ilmastotyöryhmä, joka edistää ilmasto-, energia- ja kestävän kehityksen työtä Lempäälässä. Työryhmässä on jäseniä maankäytön, kunnallistekniikan, ympäristönsuojelun, tilatoimen, Lempäälän Veden ja Lempäälän Lämmön puolelta. Työryhmän puheenjohtajana toimii yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa. Lempäälän kunta on edistänyt kestävän kehityksen periaatteita jo vuodesta 1997 lähtien.
Hinku-verkostoon liittymisen myötä Lempäälä aloitti yhdessä Vesilahden kunnan kanssa hankkeen Tavoitteesta toiminnaksi – Kohti hiilineutraalia kuntaa 2030, johon saatiin rahoitusta ympäristöministeriöltä. Hanketta koordinoi kunnan ympäristönsuojelu ja se aloitettiin vuoden 2019 kesällä projektityöntekijän toimesta. Hanke jatkuu syyskuuhun 2020 asti. Hankkeen tavoitteena on tehdä Hinku-tavoitteista konkreettisia toimenpiteitä. Hankkeen avulla muunnetaan kunnassa poikkihallinnollisen yhteistyön avulla hiilineutraaliustavoite osaksi arjen toimintaa ja vähennetään merkittävästi kunnan kasvihuonekaasupäästöjä. Hankkeessa pyritään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti liikenteen, rakennusten erillislämmityksen ja jätehuollon osalta sekä lisäämään materiaalitehokkuutta kunnissa.
Yksi keskeisistä Hinku-toimista on kuntien energiatehokkuussopimukseen (KETS) liittyminen. Lempäälän kunta liittyi KETS-sopimukseen aikaisemmalla sopimuskaudella vuonna 2009. Tällä ensimmäisenä vuonna 2016 päättyneellä sopimuskaudella tavoitteena oli 9 % energiatehokkuuden parantaminen. Lempäälä ylitti hieman annetun tavoitteen. Uusi kausi on yhteensä 9 vuoden pituinen kattaen vuodet 2017-2025. Tavoitteena on vähintään 10,5 % parannus energiatehokkuudessa sopimuskauden loppuun mennessä verrattuna vuoteen 2014.
Lempäälän kunnassa on tehty monia hiilineutraalin kunnan tavoitteita edistäviä toimenpiteitä. Esimerkiksi kuntakonserniin kuuluva Lempäälän Energia on investoinut uusiutuvaan energiaan muun muassa ottamalla käyttöön Sääksjärven ja Viialantien hakevoimalaitokset, ja LEMENE-hankkeen yhteydessä Lempäälän Energia on rakentanut Marjamäkeen kaksi kahden megawatin aurinkoenergiakenttää. Kunnan uusissa rakennushankkeissa energiatehokkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Rakenteilla olevassa Lempäälä-talossa on käytetty laajasti hyväksi elinkaarilaskentaa eri vaihtoehtojen valinnassa ja teknisten järjestelmien mitoituksessa. Uusi Kanavan yläkoulu tulee olemaan pääosin puurakenteinen. Koulurakennus sertifioidaan laadun ja hiilijalanjäljen huomioivalla kotimaisella RTS-ympäristösertifikaatilla. Sekä Lempäälä-talo että Kanavan koulu saavuttavat A-energialuokan. Myös asumista on kaavoitettu ja kaavoja on valmisteilla asemanseutujen ja joukkoliikenneverkostojen läheisyyteen.
Kunnassa on hyväksytty jo usealle toimialalle Hinku-toimenpidesuunnitelma toteutusaikatauluineen, ja jatkossa tarkoituksena on, että kaikki kunnan toimialat osallistuvat ilmastotyöhön omalla alueellaan. Paljon toimenpiteitä on jo tehty ja suunniteltu toteutettavaksi energiakatselmuksista kiinteistöillä, työllisyyspalveluiden kierrätys- ja tuunauspajoista sekä ruokahävikin vähentämisestä aina joukkoliikennettä suosivaan kunnan henkilöstön matkustussääntöön.
Ilmasto- ja ympäristöasiat ovat yhä enemmän esillä, ja Lempäälän kunta on saanut niiden ansioista positiivista huomiota. Tammikuussa Lempäälä palkittiin vuoden rautatiekuntana, koska kunta on aktiivisesti kehittänyt asemanseutuaan. Helmikuun alussa Suomen ympäristökeskus julkaisi Suomen kuntia koskevat kasvihuonekaasupäästötilastot, ja tilaston julkaisutilaisuuteen pyydettiin kuntakommentoijaksi Lempäälän kunnan edustajaa. Tilaisuuteen osallistui kunnasta LVI-insinööri Päivi Liejumäki. Lempäälän kunta on valittu myös valtakunnalliseen kuntien energiatehokkuuden johtoryhmään edustamaan pienehköjä kuntia. Johtoryhmässä on kuntia edustamassa Lempäälän lisäksi Helsingin ja Riihimäen kaupungit.
Lue lisää hankkeesta ja kunnan ilmasto-, ympäristö- ja kestävän kehityksen työstä Hiilineutraali Lempäälä 2030 -sivulta.
Lisätietoja:
Aino Kosonen, puh. 044 481 1804 projektityöntekijä, Tavoitteesta toiminnaksi -hanke
Päivi Liejumäki, puh. 050 3839365 LVI-insinööri, KETS-yhteyshenkilö
Kati Skippari, puh. 040 133 7804 ympäristöpäällikkö, Hinku-yhteyshenkilö