Liikenneturvallisuutta #yhdessä

24.10.2018

Auton valokeilat osuvat vaatemytyltä näyttävään kasaan keskellä tietä. Väistöliike, jarrutus ja toive siitä, ettei tie ole liukas… 

Toivomme jokaisen vanhemman muistuttavan lapsia turvallisesta liikkumisesta - seikkailut eivät kuulu liikenteen keskelle. Harmittomaksi kuvitellulla leikillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Lempäälässä on huolestuttu vaarallisista tilanteista, joissa lapset ovat leikkineet ajotiellä tai junaradalla. 

Rautatiealueella pelleily ja leikkiminen tai oikaisu radan yli on omalla hengellä leikkimistä. Nykyiset junat eivät enää pidä perinteistä junan kolketta, vaan ne ovat todella hiljaisia. Siksi lähestyvää junaa ei kuule helposti ennen kuin on jo liian myöhäistä.  Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä. Satoja tuhansia, jopa miljoonia kiloja painava suurella nopeudella liikkuva juna ei pysähdy nopeasti, vaan vaatii pitkän pysähtymismatkan. Et voi koskaan tietää, koska juna tulee. Lisäksi sähköradalla on aina hengenvaara.

Liikenneviraston video ”200 tykkäystä. Vain yksi elämä.”

Lapsille on hyvä myös kertoa lumien tullessa, että kun he näkevät auran, heidän tulisi siirtyä sivummalle, jolloin koneelle jää turvallinen työtila ja lapsi voi jatkaa kulkuaan auratulla tiellä.

Heijastimet heilumaan

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Silti vain puolet suomalaisista käyttävät heijastinta. Heijastin voi olla katu-uskottavakin: heijastinlangat, -teipit ja -suihkeet ovat uudenlaisia vaihtoehtoja perinteisten rinnalle. 

Liikenneturvan havainnollistava animaatio heijastimen tehosta

Talvi yllättää autoilijan - joka vuosi?

Talvi tulee ja se tarkoittaa sitä, että ajokelit voivat vaihtua nopeastikin. Aamun leuto sää voi illan tullen vaihtua sakeaksi lumipyryksi. Pitävillä talvirenkailla, kelin mukaisella nopeudella ja riittävällä turvavälillä ennakoidaan vaihtuvien ajokelien haasteita. 

Pidetään huolta - ilmoitetaan epäkohdista

Voisiko hiekoitusta lisätä? Mikseivät katuvalot pala? Miksei tietämme ole vieläkään aurattu?

Kuntalaiset ovat koko Lempäälän silmät ja korvat. Lempäälän kunnan palveluista voit antaa palautetta tai kehitysehdotuksia osoitteessa lempaala.fi/palaute. Samassa osoitteessa voit selata jo annettuja palautteita vastauksineen myös karttanäkymässä. 

Joka vuosi lumen tulo aiheuttaa paljon kysymyksiä aurauksesta. Ajoradat on jaettu liikenteellisen merkityksen perusteella eri luokkiin. Kadut hoidetaan kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Jos lumisade kestää pitkään niin katuja pidetään ajettavassa kunnossa. 

Lisätietoa liikenneturvallisuudesta:

Liikenneturva

Liikenneviraston tiedote rautateiden vaaroista

 

« Takaisin