Omaishoito
Omaishoito on ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon järjestämistä kotona siten, että hoitajana toimii omainen tai muu hoidettavan läheinen. Omaishoitoon voi saada taloudellista ja toiminnallista tukea kunnalta. Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka kunta järjestää päättämällään tavalla ja haluamassaan laajuudessa. Omaishoidon tuki muodostuu hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajan tukemisesta. Omaishoitaja tekee kunnan kanssa sopimuksen.
Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen etuus. Omaishoidon tukea myöntäessä on siis otettava huomioon määrärahojen riittävyys sekä samana vuonna tulleet muut hakemukset. Omaishoidon tuki kohdistetaan eniten hoitoa ja huolenpitoa tarvitseville.
Laissa määritellään alimmat omaishoitopalkkioiden määrät, hoidon tukena annettavat palvelut, hoitajan vapaat, hoito- ja palvelusuunnitelma sekä omaishoitosopimuksen sisältö.
Kenelle ja millä ehdoin
Omaishoidon tukea voidaan myöntää, jos
- Henkilö alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi tarvitsee kotioloissa hoitoa tai muuta huolenpitoa.
- Hoidettavan omainen tai muu hoidettavalle läheinen henkilö on valmis vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palveluiden avulla.
- Hoitajan terveys ja toimintakyky vastaavat omaishoidon asettamia vaatimuksia.
- Omaishoito yhdessä muiden tarvittavien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa on hoidettavan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta riittävää.
- Hoidettavan koti on terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan siellä annettavalle hoidolle sopiva.
- Tuen myöntämisen arvioidaan olevan hoidettavan edun mukaista.
Lasten ja nuorten kohdalla kotona tarvittavaa hoitoa ja huolenpitoa verrataan ikäkauteen normaalisti kuuluvaan hoitoon ja huolenpitoon. Omaishoidon tukea arvioitaessa selvitetään lapsen tai nuoren vammasta tai sairaudesta johtuva normaalista poikkeava hoidon ja huolenpidon tarve.
Lapsen kasvatuspulmiin tai käytöshäiriöihin ei myönnetä omaishoidon tukea, vaan perhettä tuetaan kunnan järjestämillä muilla perheiden palveluilla. Lastensuojelun asiakkaina olevien lasten hoitoa tuetaan yleensä ensisijaisesti lastensuojelun tarjoamilla tukitoimilla sekä tarpeen mukaisesti vammaispalveluilla ja kehitysvammaisten palveluilla.
Omaishoidon tuen hakeminen
Selvitä ensin mahdollisuus hakea omaishoidon tukea puhelimitse vammaispalveluiden palveluohjaajalta. Omaishoidon tukea haetaan vammaispalvelutoimistosta kirjallisesti omaishoidon tuen hakemuksella.
Omaishoidon tuen hakemuksen liitteeksi tarvitaan ajantasainen lääkärinlausunto (esimerkiksi C-lausunto), josta selviää vamma tai pitkäaikaissairaus sekä siihen liittyvä hoidon ja huolenpidon tai valvonnan tarve.
Omaishoidon hakemukset käsitellään aina sopimalla hakijan kanssa kotikäynnistä. Kotikäynnin jälkeen omaishoidon asiaa käsitellään tarvittaessa omaishoidon työryhmässä ja pyydetään tarvittavia lisäselvityksiä. Tämän jälkeen hakijalle lähetetään asiasta kirjallinen päätös.
Lisätietoja omaishoidon tuesta ja sen hakemisesta voi kysyä vammaispalvelun sosiaalityötekijältä tai vammaispalveluiden palveluohjaajalta. Lisätietoa omaishoidon tuen myöntämisperusteista löytyy sivupalkin ohjeista.