Tarvitsen apua, mitä teen?
Mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hoitoon hakeutuminen nopeuttaa tilanteen parantumista. Tällä sivulla on avattu hoitopolkuja kuuden kysymyksen avulla.
Onko sinulla itselläsi tai läheiselläsi tarve saada apua mielenterveyden järkkyessä? Kun tunnistat avun tarpeen, ota yhteyttä valitsemaasi paikkaan.
Puhelimitse voit kysyä ohjeita hoitoon hakeutumisesta lääkärin ja hoitajan vastaanoton palvelunumerosta arkisin klo 8:00 – 10:30:
Lempäälä Kulju 03 565 52048
Lempäälä Länsi 03 565 52047
Lempäälä Itä 03 565 52046
1. Olen masentunut, toivoton, stressaantunut, ahdistunut
Hae apua ja neuvoja lääkärin tai hoitajan vastaanoton ajanvarauksesta. Myös neuvolan tai työterveyden lääkäri ja terveydenhoitaja osaavat neuvoa sinua.
2. Minulla on vaikea elämäntilanne (esim. läheisen kuolema, avioero), tai pitkän aikaa tapahtuneen jälkeen minun on vaikea päästä sen yli. Minulla on itsemurha-ajatuksia.
Ota yhteyttä lääkärin tai hoitajan vastaanoton ajanvaraukseen. Mikäli sinusta tuntuu, että tarvitset apua välittömästi, etkä voi odottaa esim. seuraavaa arkiaamua, ota yhteyttä lääkäri- ja hoitajapäivystykseen.
3. Epäilen itselläni tai läheiselläni psykoosia (jonka oireita ovat mm.: levottomuus, näkö- tai kuuloharhat, sekavuus ja todellisuudentajun häiriöt, eristäytyneisyys)
Ota yhteyttä lääkärin tai hoitajan vastaanoton ajanvaraukseen tai ajanvarauksen ollessa kiinni lääkäri- ja hoitajapäivystykseen.
4. Minulla on ongelmia alkoholin tai huumeiden kanssa
Hae apua ja neuvoja lääkärin tai hoitajan vastaanoton ajanvarauksesta. Myös neuvolan tai työterveyden lääkäri ja terveydenhoitaja osaavat neuvoa sinua.
Voit myös varata ajan perhe- ja sosiaalipalveluiden päihdetyöntekijälle numerosta 050 383 9644, soittoajat ma-pe klo 12:30-13:00.
5. Olen huolissani lapsesta, nuoresta tai perheen tilanteesta
Kysy neuvoa neuvolan tai koulun terveydenhoitajalta tai ota yhteyttä lääkärin tai hoitajan vastaanoton ajanvaraukseen. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät järjestävät tukitoimia perheen erilaisissa kriisitilanteissa. Yhteyttä voi ottaa myös perheneuvolaan.
6. Olet kokenut vakavan kriisitilanteen (esim. liikenneonnettomuus, äkkikuolema tai vakava sairauskohtaus, tulipalo, hukkuminen, itsemurha tai väkivallan uhriksi joutuminen)
Kriisiapua tarjotaan yleensä suoraan viranomaisten taholta. Mikäli sinulle ei vielä ole tarjottu kriisiapua, ota yhteyttä lääkärin ja hoitajan vastaanoton ajanvaraukseen tai lääkäri- ja hoitajapäivystykseen.
7. Oletko huolissasi läheisesi mielenterveydestä ja/tai päihteiden käytöstä?
Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry tarjoaa maksutonta omaisneuvontaa sekä vertaistukea kaikille, joita huolettaa läheisen mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyvät asiat.
Lisäksi ITUA-hanke tarjoaa Lempäälässä maksutonta keskustelutukea ja ryhmätoimintaa iseille, joiden kumppanilla tai lapsella (alle 30v.) on mielenterveys- ja tai päihdeongelmia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät täältä.