Päihdetyö
Päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä sekä siihen liittyviä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja sekä edistää päihdeongelmaisen ja hänen läheistensä toimintakykyä ja turvallisuutta.
Onko Sinulla itselläsi tai läheiselläsi huolta omaan tai läheisen päihdekäyttöön liittyvissä asioissa?
Saadaksesi neuvoa ja tarvittaessa ohjausta eteenpäin voit ottaa yhteyttä joko Lempäälän kunnasssa työskentelevään päihdetyöntekijään, päihdeasairaanhoitajaan (jonka yhteystiedot löydät tältä sivulta) tai oman alueen sosiaalityöntekijään. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä myös terveyspalveluiden lääkärin tai hoitajan vastaanoton ajanvaraukseen
Terveyskeskuksen päihdesairaanhoitajan vastaanotolla voidaan ohjata aloittamaan terveyskeskuksen avokatko, jonka aloituksen määrittelee lääkäri. Avokatkon aikana asiakas käy selvin päin joko päihdesairaanhoitajan tai väestövastuuhoitajan vastaanotolla. Alkoholikatkon aikana asiakas saa tarvitsemansa lääkityksen sekä tukea katkaisuhoidon onnistumiseksi ja ohjantaa eteenpäin muihin päihdetyön palveluihin.
Asiakkaan terveydentilasta riippuen lääkäri voi ohjata hänet terveyskeskuksen vuodeosastolle katkaisuhoitoon. Vuodeosaston katkaisuhoito sisältää lääkinnällisen hoidon sekä hoitokeskusteluja ja jatkosuunnitelmien käynnistämistä tarvittaessa yhdessä perhetyön yksikön päihdetyöntekijän kanssa. Akuutissa tilanteessa lääkäri voi tehdä lähetteen Pitkäniemensairaalaan. Katkaisuhoitoa järjestetään oman kunnan terveyskeskuksen lisäksi muun muassa Tampereen A-klinikan katkaisuhoitoasemalla.
Asiakkaalla on mahdollisuus päästä laitoskuntoutukseen katkaisuhoidon jälkeen, jos se arvioidaan yhdessä asiakkaan kanssa tarkoituksenmukaiseksi. Jatkohoitoon liittyvät suunnitelmat tehdään aina yhteistyössä perhetyön yksikön päihdetyöntekijän kanssa.
Päihdesairaanhoitaja vastaa myös asiakkaiden korvaushoidon lääkinnällisestä toteuttamisesta yhdessä korvaushoidosta vastaavan lääkärin kanssa. Korvaushoidon piirissä olevilla asiakkailla on mahdollisuus saada psykososiaalista tukea perhetyönyksikön päihdetyöntekijältä.
Huumeongelmaisten hoidossa käytetään samoja psykososiaalisia hoitoja kuin alkoholiongelmaisten hoidossa. Näiden hoitojen keskeinen elementti on keskusteleminen. Yksilöhoidon sijasta tai rinnalla voidaan ottaa mukaan potilaan läheiset tai vertaisryhmä.
Ryhmät ja muu toiminta
Valtakunnallinen A-klinikkasäätiön ylläpitämä Päihdelinkki.fi on kattava verkkosivusto päihteistä ja riippuvuuksista.