Toimintaterapia
Toimintaterapia on kuntoutusmuoto, jonka tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan itsenäinen suoriutuminen arjen toiminnoista eri toimintaympäristöissä. Päämääränä on tukea asiakkaan osallistumista mm. leikkiin, työhön, kodinhoitoon ja vapaa-aikaan liittyviin toimintoihin.
Lasten toimintaterapiassa tavoitteena on edistää lapsen kehitystä ja osallisuutta vahvistamalla sensomotorisia, kognitiivisia ja psykososiaalisia valmiuksia ja taitoja leikin ja toiminnan kautta. Terapiassa toiminta on lapselle hauskaa, haastavaa ja onnistumisen kokemuksia antavaa. Siitä hyötyvät lapset, joilla on haasteita iänmukaisiin päivittäisiin toimintoihin osallistumisessa esim. aistisäätelypulmien tai kehonhallinnan, hahmottamisen, tarkkaavaisuuden tai sosiaalisten tilanteiden haasteiden vuoksi.
Työikäisten ja ikääntyneiden toimintaterapian tavoitteena on tukea asiakkaan mahdollisimman itsenäistä suoriutumista päivittäisistä arjen toimista (esim. itsestä huolehtiminen, kodinhoito ja asiointi) sekä mahdollistaa asiakkaan osallistuminen itselle merkityksellisiin toimiin työelämässä ja vapaa-ajalla. Aikuisten toimintaterapiassa keskeisessä roolissa ovat asiakkaan omat tavoitteet ja motivaatio. Kuntoutus pyritään toteuttamaan asiakkaan omassa toimintaympäristössä.
Toimintaterapia-arviointiin ohjaudutaan terveydenhoitohenkilöstön lähetteellä. Arvioinnin perusteella tehdään tarvittaessa suositus toimintaterapiaan, joka toteutetaan pääsääntöisesti Lempäälän kunnan omana toimintana. Toimintaterapia toteutuu joko vastaanotolla Lempäälän keskusterveysasemalla tai asiakkaan omassa toimintaympäristössä, esim. kotona, päiväkodissa tai koulussa. Terapiakäyntien lisäksi toimintaterapeutti ohjaa ja neuvoo asiakkaan lähipiiriä (esim. vanhempia ja päiväkodin tai koulun henkilökuntaa) asiakkaan kuntoutumisen tukemisessa ja on mukana moniammatillisessa työryhmässä asiakkaan asioihin liittyen.