Parisuhdeneuvonta ja perheasioiden sovittelu
Muutos lasten, nuorten ja perheiden asiakasohjaukseen 1.6.2021 alkaen. Jatkossa kaikkiin palveluihin hakeudutaan lapsiperheiden palveluohjaajan ja pyydä apua- napin kautta. Ohjautuminen perheohjaukseen, perheneuvolaan ja lapsiperheiden sosiaalipalveluihin tapahtuu jatkossa yhdellä yhteydenotolla. Muutoksen tavoitteena on sujuvoittaa palvelujen saamista sekä mahdollistaa kaikille apua hakeville oman tarpeen mukainen palvelutarpeenarviointi ja vähentää palveluihin pääsyn jonotusaikaa. Jatkossa perheiden ei tarvitse pohtia ennalta mikä olisi oikea numero tai palvelu mihin ottaa yhteyttä, vastuu palveluiden koordinoinnista on työntekijöillä. Oli sitten kyse lapsiin, nuoriin tai perheisiin liittyvistä huolista, vanhempien parisuhteeseen ja eroon liittyvistä kysymyksistä tai esimerkiksi nepsyasioista.
Lempäälässä muutos tarkoittaa sitä, että uudet asiakas – ja verkostoyhteydenotot tulevat yhden yhteydenottokanavan kautta.
Onko parisuhteessanne pulmia, joita olisi hyvä ratkoa ammattilaisen kanssa? Älkää jääkö yksin – ottakaa rohkeasti yhteyttä perheneuvolan parisuhdetyöhön.
Perheneuvolan parisuhdetyö rakentuu tunnekeskeiseen ja kiintymyssuhde työskentelyyn. Tärkeänä osana on psykoedukaatio erilaisten materiaalien, vinkkien ja tehtävien avulla.
Parisuhteen ongelmia voivat olla esimerkiksi vuorovaikutus- ja kommunikaatiovaikeudet, parisuhteen kriisit eri elämäntilanteissa ja perheen kehitysvaiheissa, uskottomuus ja erouhka tai uusperheen parisuhteen haasteet. Tavoitteena työskentelyssä on vuorovaikutuksen lisääminen parisuhteessa puolisoiden välillä ja kummankin puolison oman toimijuuden vahvistaminen.
Perheneuvolan paritiimi palvelee perheitä, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Perheneuvolan parisuhdetyössä huomioidaan aina lapset ja heidän tilanteensa perheessä. Parisuhdetyö on tarkoitettu monimuotoisille perheille.
Perheasioiden sovittelu on vapaaehtoinen ja luottamuksellinen keskustelumahdollisuus eronneille vanhemmille. Sovittelussa keskustellaan siitä, miten parhaiten voitte jatkaa vanhemmuuttanne keskinäisessä yhteistyössä vaikka parisuhteenne päättyikin. Perheasioiden sovittelijat antavat pyynnöstä apua ja tukea silloin, kun perheessä esiintyy ristiriitoja. Perheasioiden sovittelua käytetään useimmiten silloin, kun puolisot harkitsevat eroa tai ovat jo päättäneet erota. Sovitteluun voi hakeutua myös perhe, jonka puolisot ovat jo eronneet, mutta perhe tarvitsee sovittelijan tukea sopeutuakseen uuteen elämäntilanteeseen. Sovitella voidaan niin lapsiin kuin parisuhteen päättämiseenkin liittyviä asioita.
Sovittelijat tapaavat ensin vanhempia erikseen, jonka jälkeen 3-5 yhteistä tapaamista tarpeen mukaan. 3 kuukauden päähän sovittelusta sovitaan yhteinen seurantakäynti.