Lapsen huolto- ja tapaamissopimuksen vahvistaminen
Lapsen huoltajuus, asuminen ja tapaamiset
Ennen lastenvalvojan luokse tulemista, vanhempien on hyvä keskustella siitä, miten he tulevat jatkossa sopimaan lapsen asioista. Ovatko molemmat vanhemmat lapsen huoltajia, päättääkö vain toinen vanhempi lapsen henkilökohtaisista asioista vai jaetaanko huoltajuutta vanhempien välillä tehtävien mukaisesti.
Vanhempien tulee päättää, kumman vanhemman luona lapsi pääsääntöisesti asuu vai asuuko lapsi vuorotellen kummankin vanhemman luona (vuoroasuminen). Vuoroasumisessakin vanhempien on sovittava, kumman vanhemman luona lapsen osoite on.
Lapsen arki-ja viikonlopputapaamisten lisäksi on hyvä keskustella myös juhlapyhä ja loma-aikojen tapaamisista. Vanhempien tulee huomioida lapsen mielipide häntä koskevia päätöksiä tehtäessä ja keskustella lapsen kanssa asioista huomioiden kuitenkin lapsen ikä-ja kehitystaso. Lastenvalvoja tiedustelee vanhemmilta lapsen näkemystä edellä mainittuihin asioihin.
Yhteishuolto
Kun molemmat vanhemmat ovat lapsen huoltajia, puhutaan yhteishuollosta. Tällöin lapsen vanhemmat päättävät yhdessä lapseen liittyvistä asioista kuten hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, asuinpaikasta, harrastuksista sekä muista henkilökohtaisista asioista.
Lisäksi huoltajilla on oikeus saada lasta koskevat tiedot viranomaisilta sekä tulla kuulluksi lasta koskevissa viranomaispäätöksissä.
Yksinhuolto
Yksinhuoltajuudella tarkoitetaan sitä, että lapsella on vain yksi huoltaja, joka yksin päättää lapsen asioista. Eri viranomaiset luovuttavat lasta koskevia tietoa vain lapsen huoltajalle tai hänen suostumuksellaan muille henkilöille.
Tehtäväjakoon perustuva huoltajuus
Vanhemmat voivat jakaa yhteishuoltajuutta tehtävien mukaan. Tällöin vanhemmat voivat sopia niin, että toisella vanhemmalla on oikeus yksin päättää esimerkiksi lapsen terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa.
Oheishuoltajuus
Vanhemmat voivat päättää, että lapsen huolto uskotaan vanhempien ohella yhdelle tai useammalle henkilölle, joka on antanut siihen suostumuksensa. Tällöin vanhemmilla on edelleen elatusvelvollisuus, kun taas oheishuoltajalla elatusvelvollisuutta ei ole. Oheishuoltaja toimii vanhempien/vanhemman ohella lapsen huoltajana.
Tiedonsaantioikeus lapsen asioissa eri viranomaisilta
Vanhemmat voivat sopia, että toisella vanhemmalla tai jollakin muulla henkilöllä on oikeus saada tietoa lapsen asioista eri viranomaisilta, vaikka henkilö ei olisikaan lapsen huoltaja. Tiedonsaantioikeus vahvistetaan yhteisellä sopimuksella lastenvalvojan luona.