Terveydenhuollon valinnanvapaus
Terveydenhuoltolain mukaan asiakkaalla on oikeus valita vapaasti perusterveydenhuollostaan vastaava terveyskeskus ja kunnan sisällä edelleen se terveysasema, jota haluaa käyttää. Valinta koskee perusterveydenhuollon kokonaisuutta eli sairasvastaanottoa, lyhytaikaista laitoshoitoa, ehkäisevää terveydenhuoltoa ja suun terveydenhuoltoa. Terveysaseman vaihtaminen sitoo asiakasta vuodeksi eli terveysasemaa voi vaihtaa aina, kun edellisestä valinnasta on kulunut aikaa vähintään vuosi. Valitessaan terveysaseman asiakas valitsee samalta terveysasemalta kaikki palvelutlääkärin ja hoitajan avovastaanotot, neuvolapalvelut ja suun terveyspalvelut.
Terveysaseman vaihtamisesta tehdään aina kirjallinen ilmoitus. Täytetty lomake palautetaan kahtena kappaleena nykyiselle terveysasemalle sekä uudelle valitulle terveysasemalle. Lempäälän terveysasemiin kohdistuvat vaihtoilmoitukset lähetetään osoitteella:
Lempäälän kunta
Terveyskeskus, hallinto
PL 34
37501 LEMPÄÄLÄ
Kirjekuoreen ”Terveysaseman vaihto”.
Hoitovastuu siirtyy valitun kunnan terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta.
Valinnanmahdollisuus ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa, perheneuvolaa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa tai hoivapaikan valintaa. Kunnalla ei ole myöskään velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolelle, vaikka kuntalainen olisi valinnut omaksi terveyskeskuksekseen toisen kunnan terveyskeskuksen.
Mikäli kunta on järjestänyt neuvolapalvelut, terveysasemapalvelut ja suun terveydenhuollon palvelut eri toimipisteisiin, kohdellaan valinnanvapautta käyttäviä asiakkaita kuten kunnan omia asiakkaita, kun heitä ohjataan palvelujen piiriin. Terveyskeskuksen omat ja ulkoistetut perusterveysterveydenhuollon palvelut (ulkoistetut terveysasemat) kuuluvat samalla tavoin valinnan piiriin. Kaupunkiseudulla terveyskeskuksen asiakkaaksi kirjautuva valinnanvapautta käyttävä henkilö saa siis saman perusterveydenhuollon palvelun sisällön kuin valitun kunnan asukkaat.
Kunnat tarjoavat tietoa kuntalaisen valinnan mahdollisuuden käyttämiseksi mm. julkistamalla jonotusaikoihin ja hoitoon pääsyyn liittyviä tietoja. Jos kuntalainen valitsee terveysaseman, jolla jonotusaika lääkärille on pitkä, hän valitsee tietoisesti mahdollisuuden joutua odottamaan hoitoa.
Tampereen kaupunkiseudun kunnat julkaisevat terveysasemakohtaiset jonotustiedot www-sivuillaan vähintään neljän kuukauden välein.
Valintamenettely erikoissairaanhoidossa
Jos terveyskeskuksen lääkäri tai hammaslääkäri arvioi henkilön tarvitsevan erikoissairaanhoidon palveluja, henkilö voi osallistua hoidon antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikön valintaan. Hoitopaikka on kuitenkin valittava yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin kanssa ja noudattaen yhteisiä hoidon kriteereitä ja sovittua hoidon porrastusta. Myös kunnan järjestämä erikoislääkärijohtoinen psykiatrien sairaanhoito tulkitaan valintamenettelyn kannalta erikoissairaanhoidoksi.
Tampereen kaupunkiseudun kuntien kuntalaisilleen hankkimat yksityisen erikoissairaanhoidon ostopalvelut tai palvelusetelit kuuluvat kuitenkin valintamahdollisuuden piiriin, mikäli kunta, jonka piiriin asiakas on palvelunsa vaihtanut, käyttää osana erikoissairaanhoidon palveluiden järjestämistään palveluseteliä (esimerkiksi erikoislääkärikonsultaatiot, -toimenpiteet, lyhytkirurgia).
Voiko mökkipaikkakunnan terveyspalveluja käyttää, jos kyseessä ei ole kiireellinen hoito?
Asiakas voi käyttää terveyskeskuspalveluja myös kotikuntansa ulkopuolella siellä, missä hän oleskelee säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti työn, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Vastuu sairauden kokonaishoidosta säilyy asiakkaan valitsemalla omalla terveyskeskuksella (yleensä kotikunnassa) ja palveluja saa omassa terveyskeskuksessa tehdyn hoitosuunnitelman mukaan. Asiakkaan on tehtävä ilmoitus palvelujen tarpeesta kolme viikkoa ennen käyntiään tilapäisen oleskelupaikkakuntansa terveyskeskuksessa.
Kiireellisissä tapauksissa voi edelleen käyttää minkä tahansa paikkakunnan terveyspalveluja.
Omalääkärin vaihtaminen
Potilas voi terveysaseman ohella vaihtaa myös tiimiä terveysaseman sisällä. Tiimiä voi vaihtaa vain perustellusta syystä. Potilaiden tiimiä koskevat toivomukset otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan, mutta aina toive ei ole toteutettavissa.
Asiakastietojen siirtyminen
Tampereen kaupunkiseudulla sähköinen potilastietojen siirto terveyskeskusten välillä ei ole mahdollista. Terveyskeskuksen vaihtajan on itse pyydettävä potilastietonsa tulosteena mukaansa ja toimitettava ne uuteen terveyskeskukseensa. Paperitulosteena on siirrettävä myös neuvolatiedot ja suun terveydenhuollon tiedot.