Lainaaminen ja varaaminen

Kirjastokortti

Samalla kirjastokortilla voi lainata kaikista Lempäälän kirjastoista sekä kaikista PIKI-järjestelmään kuuluvista kirjastoista. Kirjastokortin saa esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotias tarvitsee holhoojan suostumuksen kirjastokortin saamiseen. Korttihakemuksen voi tulostaa tästä ja niitä saa myös kirjastoista. Ensimmäinen kortti (samoin ensimmäinen PIKI-kortti) on maksuton, kadonneesta kortista peritään 2,00 euron korvaus.

Kirjastokortti on henkilökohtainen, lainaaja on vastuussa kaikesta kortillaan lainatusta aineistosta. Muista ilmoittaa osoitteesi ja nimesi muutoksesta kirjastoon. Jos kadotat korttisi, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon väärinkäytösten estämiseksi.

Voit saada kirjastokorttiisi nelinumeroisen tunnusluvun, jonka avulla voit uusia lainojasi, tehdä varauksia ja tarkistaa lainaajatietosi internetin välityksellä PIKI-verkkokirjastossa. Tunnuslukua ei anneta puhelimitse, sen saa kirjastosta esittämällä kirjastokortin.

 

Lainaaminen

Aineiston lainaus on maksutonta. Kirjastokortti tulee olla mukana aina lainattessa. Lainausaika on yleensä neljä viikkoa. Video- ja dvd-elokuvien, lehtien sekä tietokone-, konsoli- ja lautapelien laina-aika on kaksi viikkoa. Asiakas saa lainaamastaan materiaalista kuitin, jossa näkyy luettelo lainoista, jokaisen lainan eräpäivä sekä mahdollinen velkasaldo. Kadonnut ja turmeltunut aineisto on korvattava. Kirjasto ei vastaa vahingosta, joita videokasetti, dvd, cd-rom tai cd-levy mahdollisesti aiheuttavat.

 

Uusiminen

Aineiston voi lainata uudestaan, jos siitä ei ole varauksia. Uusia voi kirjastossa, puhelimitse 040 133 7391  tai internetissä PIKI-verkkokirjaston kautta. Lainat voi uusia viisi kertaa, jonka jälkeen ne on tuotava kirjastoon nähtäväksi.

 

Palauttaminen

Lainatun aineiston voi palauttaa mihin tahansa PIKI-kirjastoon. Pääkirjastossa ja Kuljun kirjastossa on palautuslaatikko, johon lainat voi palauttaa kirjaston ollessa suljettu. Tällöin palautus tapahtuu asiakkaan omalla vastuulla.
Myöhässä olevasta aineistosta peritään myöhästymismaksu.

 

Varaaminen

Aineistosta voit tehdä varauksen kirjastossa, puhelimitse 040 133 7391 tai PIKI-verkkokirjastossa. Lempäälän kirjastojen aineiston varaaminen on ilmaista, muiden PIKI-kirjastojen aineiston varaaminen 2 €/varaus, mihin sisältyy kuljetus omaan kirjastoon. Aikuisten hakematta jätetystä aineistosta peritään 1 €/varaus. Varaus maksetaan aineistoa noudettaessa.

Varatun aineiston saapumisesta ilmoitetaan asiakkaan valinnan mukaan joko postitse, sähköpostitse tai tekstiviestinä. Aineisto pidetään varattuna viikon ajan. Lempäälän kirjastojen välillä aineistoa kuljetetaan päivittäin. Seutukuljetukset puolestaan saapuvat pääkirjastoon maanantaisin ja torstaisin, ja sieltä ne kuljetetaan lähikirjastoihin seuraavana päivänä. Arkipyhät voivat aiheuttaa poikkeuksia kuljetuksiin.

Sellaista aineistoa, jota ei ole PIKI-kirjastojen omissa kokoelmissa, voidaan pyytää kaukolainaksi jostain muusta kirjastosta. Kaukopalvelussa noudatetaan lainan antaneen kirjaston ehtoja ja sen määräämiä maksuja.