Valiokuntien blogi

Valiokuntien yhteinen blogi

15.2.2018 ”Kunta olemme me kaikki”

Sivistysjohtaja Nina Lehtinen tiivisti avauspuheenvuorossaan yhteisövaliokunnan merkityksen sen ensimmäisessä kokouksessa 15.2.2018 Lempäälän Ehtookodolla.

Lempäälän kunnan yhdistys- ja seuratoimijat toivotettiin tervetulleiksi kutsutilaisuuteen keskustelemaan, miten kunnan tilojen käyttö mahdollistaa yhdistysten toimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Tilaisuuden ohjelma aloitettiin PiiPoon ryhmän sirkusesityksen ihailulla. Yhteisövaliokunnan kokouksen sisältöön johdatti kolme yhdistyksen edustajaa, jotka toivat esille itsensä ja yhdistyksensä taustoja sekä yhdistysten merkitystä kuntalaisen elämässä. Yhdistys on tuonut näille ihmisille ystäviä, tuttavia, virkistävää toimintaa, terveyttä ja iloa elämään. Nämä ovat syitä sille, miksi yhdistykset ovat korvaamaton osa kuntaa ja sen identiteettiä.

Ennen yhteisövaliokunnan ensimmäistä kokousta oli teetetty kysely lempääläläisille yhdistyksille. Vapaa-aikajohtaja Erkki Häkli esitteli kyselyn antia ja johdatti yhdistystoimijat keskusteluun tilankäytöstä. Tilankäyttö herätti yhdistystoimintaa helpottavia, tilankäyttöä tehostavia ja käyttäjälähtöisyyttä lisääviä ehdotuksia. Ryhmäkeskusteluissa löytyi vastauksia ongelmiin, jatkokysymyksiä ja yhdistysten välisiä yhteistyömahdollisuuksia. Eniten kokouksessa puhututtivat tilojen varauskäytännöt, tilamaksut ja tilakohtaiset ominaisuudet, kuten siisteys, käytännöllisyys ja tavaroiden varastointimahdollisuudet.

Yhteisövaliokunnan ensimmäinen kokous oli onnistunut ja antoisa erityisesti kolmesta syystä:

  1. yhdistysten ja seurojen toiminnasta oli keskustelemassa yhteisövaliokunnan jäsenten sekä kunnan henkilöstön lisäksi noin 60 yhdistystoimijaa. Lukumäärä tuo hymyn huulille sekä ymmärrystä siihen, miten suuri rooli yhdistyksillä on kunnan toiminnassa.

  2. yhdistystoimijat kohtasivat äärettömän hyvässä ja rakentavassa hengessä keskustellen, jotta kunnan eli kuntalaisten yhteinen hyvä lisääntyisi elinvoimaisten yhdistysten kautta.

  3. keskusteluissa löytyi ratkaisuita, parannusehdotuksia ja erityisesti halua kehittää asioita.

Jos jokin kunta onnistuu yhdistysten ja kunnan välisen vahvan ja vuorovaikutteisen kumppanuuden luomisessa, se on Lempäälä. Lempäälän kunta olemme me kaikki.