Luonnonsuojelu
Luonnonsuojelu
Luonnonsuojelu on toimintaa, jonka tavoitteena on eliölajien, luontotyyppien, luonnon monimuotoisuuden, luonnonkauneuden ja maisema-arvojen säilyttäminen. Suojelu voi kohdistua esimerkiksi eliölajiin, elinympäristöön, luontotyyppiin tai luonnonmuistomerkkiin. Luonnonsuojelu pyrkii ehkäisemään ihmisen aiheuttamia muutoksia luonnontilaisessa ympäristössä ja toisaalta säilyttämään ihmisen pitkäaikaisen toiminnan aikaansaamia ympäristöjä, joille on muodostunut omaleimainen pienekosysteemi, sekä palauttamaan ihmisen toiminnan tuhoamia ympäristöjä entiselleen. Luonnonsuojelusta määrää Suomessa Luonnonsuojelulaki (20.12.1996/1096). Luonnon- ja maisemansuojelua ohjaava ja valvova ylin elin on ympäristöministeriö. Alueellisten elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tehtävänä on edistää ja valvoa suojelua alueellaan. Kunnat on velvoitettu edistämään suojelua alueellaan.
Luonnonsuojelun keinoja ovat mm. luonnonsuojelualueiden perustaminen, Natura 2000 -verkosto sekä erityisesti suojeltavien lajien esiintymispaikkojen ja suojeltujen luontotyyppien rajojen määrittäminen. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen edellyttää myös laajojen viheraluekokonaisuuksien ja niiden välisten viherkäytävien säilyttämistä.
Luonnonsuojelualueet
Lempäälässä on 9 luonnonsuojelulain nojalla suojeltua luonnonsuojelualuetta. Suurin niistä on Lempäälän keskustan itäpuolella sijaitseva Ahtialanjärvi, jonka pinta-ala on 131,7 hehtaaria. Lempäälässä sijaitsevia luonnonsuojelualueita ovat:
- Päivölän lehtometsäalue
- Hennerin kalmistoniemen luonnonsuojelualue
- Koukkurahka
- Pastellin metsä
- Ruokolaisen metsä
- Itkosen metsä
- Maijalan metsä
- Koipitaipale
- Ahtialanjärvi, joka kuuluu sekä lintuvesien suojeluohjelmaan että Natura 2000-verkostoon
Natura-alueet
Euroopan Unionin Natura 2000 -verkoston tarkoitus on turvata luontodirektiivissä mainittujen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen sekä lintudirektiivissä tarkoitettujen linnustonsuojelualueiden suojelu, lisätietoa löytyy Ympäristöministeriön nettivuilta.
Suomen Natura-alueista 97 % on jo kansallisilla päätöksillä perustettuja luonnonsuojelualueita tai ne kuuluvat kansallisiin suojeluohjelmiin tai muilla tavoin suojeltuihin alueisiin. Eräiden luontotyyppien ja lajien osalta Natura-verkostoa täydennetään uusilla alueilla.
Natura-alueilla ei saa heikentää merkittävästi niitä luonnonarvoja, joiden vuoksi alue kuuluu Natura-verkostoon. Hankkeet ja suunnitelmat, jotka saattavat vaikuttaa Natura-alueen luonnonarvoihin alistetaan erityiseen vaikutusten arviointiin.
Ympäristöhallinnon kartta Lempäälän Natura-alueista.
- Peräkulo
- Ahtialanjärvi
- Salmuksen alue (sijaitsee osin Kangasalla)
Luonnonsuojelulain mukaiset suojeltavat luontotyypit
Luontotyypit ovat ympäristöstään erottuvia maa- tai vesialueita, joilla kullakin on tietynlaiset ja melko yhdenmukaiset ympäristöolot sekä niille luonteenomainen kasvi- ja eläinlajisto. Luontotyypin syntyyn vaikuttavat muun muassa maa- ja kallioperä, vesiolot ja pienilmasto sekä usein myös ihmisen toiminta. Luontotyyppejä suojellaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja lajien elinympäristöjen säilyttämiseksi. Lisätietoa luontotyyppien suojelusta löytyy Ympäristöhallinnon sivuilta
Luonnonsuojelulain luontotyyppeihin kuuluvia luonnontilaisia tai luonnontilaiseen verrattavia alueita ei saa muuttaa niin, että luontotyypin ominaispiirteiden säilyminen kyseisellä alueella vaarantuu. Kielto tulee voimaan, kun alueellinen ympäristökeskus on päätöksellään määritellyt alueen rajat maastossa. Metsäisten luontotyyppien rajat määritellään alueellisen ympäristökeskuksen ja metsäkeskuksen yhteistyönä. Lisätietoja saa Pirkanmaan ELY-keskuksesta. Lempäälässä on luontotyypeistä saanut suojelurajauksen 9 jalopuumetsikköä:
- Sillanojanlahden jalopuumetsikkö
- Hiltiän jalopuumetsikkö
- Koipitaipaleen jalopuumetsikkö
- Uuramonmäen jalopuumetsikkö
- Tervajärven jalopuumetsikkö
- Merunojan jalopuumetsikkö
- Helininlahden jalopuumetsikkö
- Lehtivuoren jalopuumetsikkö
- Niinivuoren lehmusmetsikkö
Lempäälän arvokkaat kallioalueet
- Pirunlinna, esihistoriallinen linnavuori Kuljussa (viitoitus Linnajärventieltä)
- Herralanvuoren-Rassalanvuoren kallioalue Sarvikkaantien, Turuntien ja Valtatie 3:n välissä
- Siisjärvenkukkula Siisjärven koillispuolella
Lempäälän muita luontokohteita
- Sarapiston keto (sijainti Pirkkalantie / Keskuskatu)
- Kuokkalan- ja Herralankoski (koskiensuojelulailla rauhoitettuja koskia)