Lempäälän kouluissa riidat ratkotaan SOPU-mallilla. Tervetuloa Riidoista ratkaisuihin -vanhempainiltaan 9.11.

11.10.2017

Lempäälän kunnassa on otettu käyttöön oma SOPU-malli koulun konflikti -ja riitatilanteiden ratkaisemiseen. Sovitteluun perustuvassa SOPU-mallissa oppilaat kohdataan ja heitä kuunnellaan. Toimintamallissa olennaista on, että rangaistuksen sijaan oppilaat osallistuvat tilanteen selvittämiseen. Oppilaat kertovat oppineensa sovittelun kautta erityisesti vuorovaikutus- ja empatiataitoja.

- Oppilaiden välisiin ristiriitatilanteisiin käytetään vertais- ja aikuissovittelua sekä kiusaamisselvittelyä. Yleensä sovitteluprosessin käynnistää joku koulun aikuisista, mutta myös oppilaat voivat tehdä aloitteen sovittelun käynnistämiseksi jättämällä sovittelutilauksen koululla olevaan postilaatikkoon. Pienet erimielisyydet sovitellaan oppilaiden kesken vertaissovittelussa, jota vetävät sovittelukoulutuksen saaneet oppilaat. Jos vertaissovittelu ei riitä, voidaan käyttää aikuissovittelua, jolloin mukaan keskusteluun otetaan sovittelukoulutuksen saaneita opettajia, kertoo toimintamallista Lempäälän kunnan SOPU-tiimin puheenjohtaja ja Sääksjärven koulun opettaja Teija Pirinen.

- Suurin osa ristiriitatilanteista saadaan käsiteltyä sovittelulla. Joskus on tilanteita, joissa oppilaat eivät pysty kohtaamaan toisiaan ja silloin käytetään kiusaamisselvittelyä. Sääntörikkomukset puolestaan käsitellään erikseen kasvatuskeskusteluiden kautta. Meillä on kuitenkin todella hyviä kokemuksia sovittelutyöstä jo nyt. Nämä sovittelu- ja keskustelutaidot ovat äärimmäisen tärkeitä taitoja lapsille ja nuorille myös tulevaisuutta varten. Meille kaikille on tällaisesta harjoittelusta hyötyä koko elämän ajaksi, Teija Pirinen jatkaa.

Lempäälän kunnassa on haluttu SOPU-mallilla luoda toisten ihmisten huomioimiseen ja kohtaamiseen perustuvaa toimintamallia. Kuka tahansa voi joutua riitatilanteeseen ja siksi onkin tärkeää, että avun pyytämistä ei tarvitse pelätä. SOPU-mallilla halutaan luoda luottamusta ja rohkaista asioiden selvittämiseen.

- Me haluamme Lempäälässä kasvattaa vastuullisia ja empaattisia nuoria, jotka luottavat omaan kykyynsä vaikuttaa asioihin ja ratkaista kohtaamiaan ongelmia yhdessä muiden kanssa. Kaikki lähtee luottamuksesta, kiteyttää sivistysjohtaja Nina Lehtinen.

Riidoista ratkaisuihin -vanhempainilta kaikille Lempäälän peruskoulujen oppilaiden vanhemmille ja kaikille asiasta kiinnostuneille
Aika: 9.11. klo 18-20
Paikka: Virta-kampus, Valkeakoskentie 19

Ilmoittautuminen sähköpostitse osoitteeseen:  saaksvanhemmat@gmail.com 
ilmoittautumisaikaa 5.11.2017 saakka.


Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Pirkan opisto, Lempäälän kunta, Lempäälän SOPU-tiimi ja VERSO-ohjelma sekä Sääksjärven koulun vanhempainyhdistys.
Katso video tapahtumasta:

 

Tapahtuma Facebookissa

Lisätietoja antavat:

Teija Pirinen, SOPU-tiimin puheenjohtaja ja Sääksjärven koulun opettaja, puh. 0407372986, teija.pirinen@lempaala.fi
Nina Lehtinen, sivistysjohtaja, puh. 0503839789, nina.lehtinen@lempaala.fi

Katso ja tulosta tapahtuman ohjelma (pdf)
Katso ja tulosta tapahtuman ilmoitus (pdf)

« Takaisin