Sammaleläinhavaintoja edelleen Lempäälän Lempoisten uimarannalla

Lempäälän Lempoisten uimarannalla on havaittu useita sammaleläinyhdyskuntia. Ensimmäinen havainto saatiin elokuun alussa, jonka jälkeen rannalle huuhtoutuneiden sammaleläinyhdyskuntien määrät ovat lisääntyneet.

Sammaleläin on alun perin pohjoisamerikkalainen ja sen epäillään saapuneen Suomeen laivojen painolastivesien mukana. Laji esiintyy lämpimissä ja ravinnepitoisissa vesissä ja varmimmin sitä voidaan tavata loppukesällä. Lajin yhdyskunta kiinnittyy yleensä vesikasveihin tai vedessä oleviin rakenteisiin, mutta se voi irrottautua ja siten huuhtoutua rannalle.

Kuva: Marjut Suomi /Yle

 

 

 

 

 Kuva: Marjut Suomi/Yle

Sammaleläimen ei tiedetä olevan haitallinen ihmiselle tai pilaavan uimavettä. Laji luokitellaan vieraslajiksi ja toivottavaa on, että sammaleläimen löytänyt ilmoittaisi havainnostaan suoraan vieraslajiportaaliin (vieraslajit.fi). Uimarannalta löytynyt sammaleläin pyydetään hävittämään suljetussa muovipussissa roskikseen. Muualta löytyneet sammaleläimet voidaan nostaa maalle kuivumaan, lajin leviämisen estämiseksi. Lisätietoja:Vieraslajit.fi-nettisivusto

Lempäälän kunnan ympäristönsuojelu osallistuu valtakunnalliseen sinileväseurantaan, jossa seurataan tiettyjen rantojen sinilevätilannetta kesän ajan kerran viikossa. Lempäälän kunnasta seurannassa ovat mukana Lempoisten uimaranta sekä Mäyriän ranta. Lempoisten uimarannan sinilevätilanne on ollut tänä kesänä hyvä, Mäyriän rannalta on todettu sinilevää enemmän. Sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun ja levätilanteen tiedot julkaistaan Järviwiki-sivustolla.

Lisätietoja vs. ympäristötarkastaja Stina Potoinen
stina.potoinen@lempaala.fi
p. 040 133 7816

 

« Takaisin